Gotham city ligger inte i Norden

Igår var vi på Louisiana konstmuseum utanför Humlebaek norr om Köpenhamn. Vi tog bilen dit från Barsebäckshamn för att uträtta en del andra ärenden i Köpehamn samtidigt. Är man i Lund går det lika snabbt att ta tåget över bron och norrut.

På Louisiana pågår alltid intressanta utställningar. Just nu bland annat en om nordisk arkitektur, New Nordic – arkitektur och identitet. Den pågår fram till den 21 oktober och är du i närheten så är den värd ett besök.

Utställningen ställer bland annat frågan om vad som är nordiskt. Och på den frågan har ett antal nordiska kulturpersonligheter fått svara. Staffan Bengtsson, ni vet ena halvan av K-spanarna, svarar ”biverkningar”, att vi tar dem på allvar, och detta exemplifieras i utställningen med en bokhylla fylld med FASS. Kanske har han rätt i att vi i Norden på olika sätt försöker ta hand om biverkningar på olika sätt. Men gör vi verkligen det i arkitektur och stadsbyggnad? Är det MKB, miljökonsekvensbeskrivningar, och kompensationsåtgärder i så fall? Och i så fall, varför försöker vi inte se till så att vi slipper biverkningarna istället?

Utställningen visade ett antal exempel på nordisk arkitektur, ordnade i tre olika teman. Det är mycket rena linjer, mycket luft och rymd och mycket trä. Naturligtvis finns Gunnar Asplunds stockholmsbibliotek med, men också nyare hus som Snöhettas operahus för Oslo, och flera hus av Gert Wingårdh och Tham och Videgård (finns nåt mer politiskt korrekt en dessa kändisarkitekter?).

Det i mitt tycke mest fantastiska huset är Snöhettas RenCenterPaviljong på Dovrefjälls nationalpark. Utkarvat trä och glas, som samspelar med fjället på ett fantastiskt sätt. Vackert, nordisk och fantastiskt.

Trots de många fantastiska husen som visades på utställningen, byggs det en massa hus i Sverige som inte vare sig är nordiska, samspelar med omgivningen eller är särskilt kul. Just nu tycks många arkitekter vurma för Gotham City, Batmans dystopiska hemstad. Tänker på det när jag kommer med bilen in till Malmö. Först   kör man rakt in i en sluten, mörk jätteglasvägg, som är stel och död och innehåller köpcentret Entré. Entré går inte bra. Det är ett 30-tal tomma butikslokaler inuti. Snart är det lika dött inuti som utanpå.

Gotham City ligger i Malmö?

Fortsätter man lite till in mot centrum möts man av en stor reklamskylt som säger att ett av Malmös kvarvarande bombhål, kvarteret Nils, skall fyllas med ytterligare ett riktigt Gotham City-hus. Juul och Frost Arkitekter har ritat ett hus för hundra bostäder. Huset blir en markör för staden på denna strategiskt viktiga och utmanande plats skriver arkitekterna i ett pressmeddelande. Frågan är om man verkligen vill att Malmö skall markeras med ett hus som direkt associerar till Jokern, våld och aggressivitet? Kanske inte precis vad Malmö behöver just nu?

Jag som oftast brukar anlända till Malmö med tåg är glad att jag slipper se huset så ofta. Den nya centralstationen är som tur är en helt annan typ av hus, öppet och byggt för människor och inte seriefigurer.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.