Min skånska vecka

Min skånska vecka är slut. Jag flänger ju ganska mycket i landet och pratar kring trafik, städer, miljö etc och det kändes som det var ett tag sedan jag pratade hemmavid. Men denna vecka kompenserade jag fullt ut.

Veckan började med att jag var och lyssnade på när Region Skåne presenterade sitt arbete med Strukturbild Skåne, för alla konsulter som på olika sätt medverkat. Det är en imponerande mängd rapporter, och ett bra slutdokument, som är betydligt roligare än det låter. Om Skåne lyckas följa hälften av de ambitioner som finns är det mycket bra.

Sen drabbades jag av rejält halsont, och ni vet hur vi män är när vi är förkylda. Stannade hemma på tisdagen och förberedde veckans tre gig. Hade som tur var gjort en stor del av arbetet tidigare.

Lyckades sova riktigt kass, men masade mig upp ur sängen tidigt på onsdag. Tåget och trådbussen till Hotell Öresund i Landskrona. Där pratade jag hållbara transporter för kommunledningen, och alla var faktiskt där – normalt sett brukar kommunalråd etc smita från denna typ av övningar.

Man skall starta om arbetet med sin ÖP och är i slutfasen med en fördjupning kring tätorten. Kunde glädjande konstatera att Landskrona verkligen är på gång. Staden, som har en mycket trevlig stadskärna, och ligger strategiskt centralt i Skåne, har ju under senare år mest utmärkt sig för sina integrationsproblem. Men nu är man tydligt på gång framåt, framtidstron kändes faktiskt i salen. Många smarta stadsbyggnadssatsningar på gång, och en mycket bra FÖP för centrum, som om man även här lyckas följa hälften så lyfter Landskrona stort. Fick mycket bra feedback på mitt föredrag dessutom.

Åkte hem och hoppade i sängen och lyckades faktiskt sova ett par timmar, vilket nog räddade min hals, som börjat göra extra ont efter fördraget. Vaknade och ägnade resten av onsdagen åt förberedelser av torsdagens uppdrag, plus alla mail. Gjorde snygga ”programledarkort”, med Trivectors logga på baksidan, och alla presentationer och frågor på framsidan. Kände mig ganska nöjd.

Sov trots det riktigt dåligt på grund av förkylningen även denna natt, och vid klockan tre, letade jag fram en sömntablett jag fått för länge sen, men aldrig använt. Tog en och lyckades somna om.

Vaknade 07.45 på torsdag morgon. En timme försent och i princip vid den tid då jag planerat att vara på plats i Malmö, för att hinna prata med folk innan mitt moderatorsuppdrag skulle börja kl 0900. Blev en rekordsnabb dusch och frukost, på med kostymen (det var ju Handelsbanken som var uppdragsgivare…) och så iväg till tåget. De ringde från Handelsbanken och undrade var jag var. Sa att jag hinner i tid….

Sju minuter i nio trädde jag in på St Gertruds konferensanläggning, hann hälsa på föredragshållarna, och kl 0900 var vi igång inför de 150 i publiken. Ta aldrig en sömntablett kl tre på natten om du skall upp tidigt!

Gick bra, en makroekonom från banken berättade att alla kurvor pekar neråt, men inte lika mycket i Sverige. Och att ”budgetstupet” i USA vid årskiftet kan bli en rysare. Sen ledde jag en paneldiskussion om hur utvecklingen i Skåne kommer att se ut på tio års sikt. Blev en intressant diskussion med regiondirektören, innovationsdirektören från Teknopol och VD:n för Invest in Skåne. Slutsatsen blev att det kommer att gå bra för  Skåne om vi är bra på att konkurrera. Och för att var det måste vi satsa på att redan i skolan se till att premiera de som är entreprenörer. Men förmodligen kommer det inte att räcka, vi kommer att behöva importera entreprenörer.

Sen kom dagens huvudattraktion, Per Holkneckt. Ni vet Odd Molly-grundaren, skatebordproffset, flippermästaren, designern etc, som är lika känd för att ha varit gift med först Viktoria Tolstoj och sen Lena Philipsson.  Han pratade i en timme och en kvart utan manus. Betydligt mer intressant och spännande än jag väntat mig. Vi fick bland annat höra två tips han fått av sin pappa: 1) Det är bättre att vinna än förlora. 2) Om man vill att nånting skall hända så får man göra nånting.

Efter lunch, och många ryggdunk för att jag skött det så bra (de var rejält oroliga när jag inte dök upp i tid…) tog jag tåget tillbaka, och sen till kontoret. Hann prata en del med några medarbetare, och gjorde sista förberedelserna för fredagens föredrag.

Var i god tid till Malmö på fredag morgon, och skulle dessutom inte prata förrän efter lunch. Det var Länsstyrelsen som skulle presentera sina miljömål, och publiken var nästan lika stor som dagen före. Som alltid när man sitter och lyssnar på föredrag efter föredrag, om hur dåligt det egentligen ligger till på område efter område: klimat (vi kommer inte klara något tvågradersmål), konsumtion (vi lever som om det fanns tre jordklot), markanvändning (vi måste sluta bygga på världens bästa åkermark), biologisk mångfald (vi får ge upp massor av arter) osv kan man lätt bli uppgiven.

Hann stärka mig med lunch och föredraget gick bra. Mycket publikreaktioner gör det ännu roligare att prata. Pekade på att om man följer de mål man satt upp så kommer man långt mot ett hållbart transportsystem i Skåne. Problemet är ju att verkligen göra det. Och t ex strunta i att bygga ut fler körfält på E6:an.

Tog tåget tillbaka igen. Hann ett par timmar på kontoret innan jag gick hem.

Nu sitter jag i sommarhuset i Barsebäckshamn och skall om en kvart gå på oktoberfest i klubbhuset i hamnen. Det blir en trevlig avslutning på den skånska veckan.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.