Sociala investeringar kan ge vinster i välfärden

I förra veckan var det dags för den andra studieresan på två veckor. Den här gången med kollegorna i Urban Innovation Lab, det nätverk kring stadsutvecklingsfrågor som Trivector är varit med och startat.

Vi åkte till England för att studera sociala investeringar, och lära oss mer om hur man planerar, arbetar med, följer upp och utvärderar sådana. Anders Svensson, som tidigare varit VD för White, hade använt sitt kontaktnät, och det var nog ett av skälen att resan blev så bra som den blev.

Vi startade i onsdags i Manchester, med ett besök på Golden Lane Housing.  GLH är en del av en välgörenhetsorganisation och man tillhandahåller bostäder för funktionshindrade med inlärningssvårigheter.

De boende betalar själv hyran, och de får hjälp av det allmänna till den. Pengarna att köpa in fastigheterna för kommer från obligation som man lanserat 2013, sedan de bidrag man tidigare levt på inte är tillgängliga längre. Obligationen är på 5 år med en avkastning på 4%, och man fick in 19 miljoner pund, både från privatpersoner och investerare.

Utvärderingen av den sociala inverkan av arbetet mäts enligt en engelsk standard på tre sätt: inverkan på individen, på familjen och finansiellt.

I Manchester besökte vi också Eric Bichard på Salford University, och fick en bra genomgång av SROI, dvs Social Return on investment.

Vi tog sedan tåget till Leeds, som visade sig vara en trevlig stad. Bra restauranger och pubar, visade det sig. På torsdagen besökte vi Toby Hyam på den kreativa fastighetsförvaltaren Creative Space Management. Vi fick en supertrevlig visning av det område nära stationen som företaget lyckats förvandla från Leeds red light district, till en av de hippaste arbetsplatsområdena i regionen. Vi lärde oss många intressanta knep för att få detta att hända.

Foto: Maja Manner, UIL

Efter en mycket trevlig lunch med god pork pie, lokala ostar osv tog vi tåget till Birmingham. Där träffade vi Richard Nicol på Midlands Together. Detta företag köper upp nedgångna fastigheter och renoverar dem med hjälp av före detta fångar.

Normal återfallsfrekvens för kriminella är 56% inom ett år. Det kostar samhället lika mycket som ett OS varje år. För de som arbetar i detta företag är den nästan noll, ca 2%.

Företaget är ett CIC – community interest company, som har speciella skattefördelar. Också  här görs finansieringen med hjälp av obligationer, med liknande villkor som hos GLH. Dock fanns både serie A och B, med lite olika risk och avkastning.  Även hos MT är mätningen av den sociala inverkan en viktig del i arbetet.

Så åkte vi London, landande in vid Euston station, och lyckades leta upp en av Londons bättre libansesiska restauranger, Yalla Yalla.

Fredag morgon tog vi en promenad till SIB, Social Investment Business, en stiftelse som syssla r med finansiering av sociala projekt. Före 2008 fick man mycket pengar från staten, men nu arbetar man på olika sätt: fonder, national lottery fund, local impact fund och EU-medel.

Under en lång promenad bort till Marble Arch, lyckades vi snubbla över ett av Londons bästa fish and chips-ställen: Golden Hind i Marlyborne. Fantastiskt bra mat och massor av reserverade bord.

Foto: Maja Manner, UIL

Efter lunch klämde vi in ytterligare ett intressant besök, före hemfärden. Det var hos Bridges Ventures, en riskkapitalist som bara satsar i hållbara investeringar. På skalan mellan traditionella investeringar, från sådana utan etisk hänsyn till andra änden med helt filantropiska, ligger man långt åt det etiska hållet. Man har både investeringar som skall hålla hög etisk klass, men ända ge marknadsmässig avkastning, till sådana där man nöjer sig med mindre avkastningskrav.

Allt som allt fick vi dessa tre dagar en helt ny bild av vad sociala investeringar kan innebära. Kommer att användas i många av våra uppdrag framöver.

Och jag tror också det finns mycket idéer för Sverige att hämta för att komma bort från den märkliga diskussionen om vinster i välfärden.

Dela med dina vänner:


Submit
2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.