Hållbara investeringar lönsammast

Kan det vara så att vi nått den punkt när utvecklingen inom energiinvesteringar äntligen går åt rätt håll? I en ny rapport från Lazard, en finansiell rådgivare med kontor över hela världen, visar i en ny rapport att det är så. Rapporten heter ”Levelized cost of energy analysis – version 8.0”.
Rapporten refererades i ett inslag i Rapport den 31 oktober 19.30. Där intervjuas Valerie Rockefeller Wayne, en av arvtagarna till Rockefellers oljemiljarder. Hon är ordf  i Rockefeller Brothers Fond, som nu säljer alla investeringar i fossila bränslen. ”Vi har nog just nått den punkt där utvecklingen vänder åt rätt håll. Nu börjar man investera i alternativ energi och energieffektiva lösningar. Folk känner både moralisk och ekonomisk press att göra denna typ av investeringar. De är tillräckligt många nu”.
Rapporten från Lazard visar att förnyelsebar energi, även utan subventioner, nu kan bli billigare än den fossila. Bilden nedan visar de lägsta kostnaderna för olika energislag, i dollar/MWh och är från Rapportinslaget. Den visar att sol och vind nu kan bli billigare än både kol, gas och framförallt kärnkraft.
Klas Eklund, SEB:s seniorrådgivare, säger att man börjar tala om ”stranded assest” dvs att fossila bränslen inte längre är de stora tillgångar de varit, utan kanske får stanna i marken.
Den mest spännande personen i reportaget är Mats Andersson som är VD på fjärde AP-fonden. De har börjat kasta ut de företag inom varje bransch som har högst koldioxidutsläpp. AP-fonden skall alltid maximera sin avkastning och får bara ta miljöhänsyn om det inte kostar något.
– Det här är ett sätt för oss att öka avkastningen, inte tvärt om. Det är inte välgörenhet.  Nej jag trodde först inte det var möjligt. Men sen har jag insett att det finns ingen konflikt mellan långsiktig hållbarhet och långsiktig lönsamhet”.
Bingo!
Och samma sak står i den IPCC-rapport som presenterades idag i Köpenhamn. Det är dags att agera nu – IPCC rapporten, som bygger på 30.000 vetenskapliga artiklar, bekräftar att åren 1983-2012 var den varmaste trettioårsperioden på 800 år på norra halvklotet och att effekter av uppvärmningen är tydliga i hela världen. Isen vid Arktis och på Grönland minskar snabbare och snabbare. Havsnivåerna stiger, och haven blir också surare.

Så låt oss då hoppas att investerarna låter den ”kreativa förstörelsen” vina över fossilkraften. Och att företagen nu lyckas med det som fega politiker inte lyckats med. 
Länkar: 
Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.