Höghastighetståg och peak car

På tåget hem från årets Transportforum, branschens årliga firmafest i Linköping, med 1700 deltagare. Känner mig som helhet rätt nöjd med de två dagarna. Visst, ibland hamnar man på nåt föredrag som är mer än lovligt dåligt, men det har blivit bättre, och händer mer sällan nu än tidigare.

Jag var inte med på inledningen, så jag vet inte hur den var. Vi på Trivector höll över 20 föredrag. Själv medverkade jag med ett föredrag om sociala investeringar, och hur satsningar på trafiksystem kan vara sådana. Kanske är Malmöexpressen, den nya BRT-liknande superbussen mellan Rosengård och Västra Hamnen en sådan? Zlatan lär ju enligt sin bok ha varit 17 år innan han var inne i Malmö centrum. Kanske får högklassig kollektivtrafik effekter på denna typ av situationer.

Nästa föredrag jag höll handlade om vårt koncept för ”transport som tjänst”, EC2B. Transport som tjänst håller på att bli lika hajpat som självkörande bilar. Men min bedömning är att det kommer att hända mycket snabbare. Vårt koncept bygger på att man kopplat till sin bostad får tillgång till mobilitetstjänsterna. Under 2016 kommer systemet att testas på några håll.

Många av sessionerna på Transportforum handlade om höghastighetståg, och den sk Sverigeförhandlingen. Efter att ha lyssnat på någon av sessionerna, och framförallt på diskussionerna i pauserna, så kan man fråga sig om det kommer att bli något höghastighetståg i Sverige. Kalkylerna ifrågasätts, effekten på bostadsbyggande ifrågasätts, och investeringen har ökat till svindlande summor på över 300 miljarder, typ 30 Hallandsåstunnlar. Att betala räntorna skulle kosta hälften av alla normala infrastruktursatsningar i 50 år, enligt vissa bedömare. Och när vissa uttalanden görs om att en satsning på höghastighetståg inte skall tränga undan andra infrastruktursatsningar kan man undra vilka samhällssektorer som då skall ta smällen. Skall bli intressant att följa den fortsatta diskussionen.

På slutet av dagen gick jag och lyssnade på en session om peak car, motsvarigheten till den session jag själv höll i för två år sedan. Först argumenterade Anders Ydstedt från KAK; och Ulf Perbo från BilSweden att någon peak car inte finns. Bilförsäljningen har ökat senaste året, fler tar körkort och bilägandet kommer inte att plana ut i Sverige förrän vi nått amerikanska nivåer på 800 bilar per 1000 invånare. Därefter kom Mattias Goldmann och Jakob Lagerkrantz från 2030-sekretariatet (där Trivector är medlemmar) och menade klokt att man inte bara kan se bakåt för att förstå framtiden. Det finns många tecken på att bilen inte har samma status som tidigare, att fler vill välja bort ägandet, och dela bil etc. Och skall vi klara målet om en fossilbränslefri fordonsflotta 2030 måste vi också ändra oss mot mer klokt användande av bilen. Något som bilförespråkarna inte håller med om.

Allra mest intressant var nog som vanligt alla bra diskussioner i pauserna.

 

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.