Är Almedalen hållbart?

På båten på väg hem från Almedalen. Vi är fem personer som skall åka vidare i min gasbil till Lund/Malmö. Där kommer vi att vara nån gång 00.30. Så det blir nog sovmorgon i morgon bitti.

Det har som vanligt varit bra dagar i Visby. Vi har varit åtta personer från Trivector på plats, och vi har bott i samma hus 9 km norr om Visby som vi gjort de fyra år som vi kört en hel dags seminarier. Vi har hyrt 4 elcyklar som hjälpt oss en hel del med logistiken. Och för att transportera vårt material in i Visby har vi använt Move By bike.

Det blev sex stycken egna seminarier, och vi medverkade i sex andra. Därutöver har vi haft ett spännande frukostmöte med speciellt inbjudna gäster, och massor med schemalagda och spontana möten med kända och okända personer.

Allt detta har föregåtts av omfattande förberedelser. Det behövs om det skall vara meningsfullt att lägga alla de resurser som krävs. Förutom allt praktiskt som skall ordnas (boende, lokal, mat, resor, marknadsföring etc), är det mycket arbete med att hitta alla spännande, intressanta personer som skall medverka i våra panelsamtal. Vi jobbar hårt för att hålla en hög nivå rakt igenom.

I år spelade vi in ett av seminarierna som en live-podd för Trivectors podd Esplanad. Väldigt spännande diskussioner om ny teknik och nya tjänster räcker för att skapa ett hållbart transportsystem. Den kan lyssna på där du brukar lyssna på poddar.

Hållbarhet är ett av de absolut vanligaste temana bland de 4000 seminarierna under veckan. Och bland dessa finns allt från seriösa organisationer, med verkligt hållbarhetsfokus, till många företag som försöker framstå som hållbara, åtminstone i på pratnivån.

Jag hör också den vanliga diskussionen om kommuner skall lägga skattepengar på att vara i Almedalen och dricka rosévin och gå på DJ-battle. Precis som när det gäller diskussioner när kommunala tjänstemän åker på studieresor för att lära sig något, så tycker jag absolut att de skall vara här. De möten och diskussioner som äger rum i Almedalen är väldigt värdefulla, och kan ge mycket stor utväxling på insatt kapital. Men det kräver naturligtvis en seriös approach. Och det är min bild att det mesta som genomförs i Almedalen av offentliga organisationer är mycket seriöst. Och det gäller även en majoritet av företagen som är på plats.

Men som vanligt funderar man alltid på hur hållbart ett evenemang som detta är. En stor del av besökarna kommer med flyg, och även bil och båt genererar ju en hel del utsläpp. Det finns några gäng som seglar till Gotland, och de är väl de enda som reser hållbart dit.

Men på den sociala och ekonomiska sidan är det nog mest plus. Alla möten och diskussioner, med möjligheter att ställa frågor till beslutsfattare på alla nivåer, ger nya tankar och idéer, för såväl det offentliga som för företag. Och många Visby-företag drar in en stor del av årsomsättningen denna vecka.

Så det blir nog Almedalen även nästa år för oss på Trivector.

Dela med dina vänner:


Submit
1 kommentar
  1. Karl Kling
    Karl Kling says:

    ”Problemet” ur en demokratisk synvinkel är snarast att resvägen dit är begränsad till båt/flyg, och att det i sin tur innebär en begränsning av hur många som kan åka dit. Till Öland kan man exv. åka buss och bil dygnet runt med gratis överfart till ön, men så är det inte till Gotland, där avgör biljettmöjligheterna. Ur den synvinkeln hade ett arrangemang någonstans på fastlandet (”Storlandet” på gutniska) varit en fördel.

    Annars är omkostnaderna inte så mycket från offentliga källor som olika stiftelser, institut etc. ”kulturellt-organisatoriskt kapital”

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.