Börjar vi gå i rätt riktning – eller?

Varit på årets Transportforum i Linköping. Inser att man börjar bli senior, när jag tror att jag varit på 33 av de 37 gånger som konferensen ordnats…. Och tror att jag hållit föredrag på ca 30 av dem.

Det roliga denna gång var att jag tyckte att konferensen var ovanligt bra. Från att man ofta tyckt att det var för mycket som man redan visste, för många dåliga presentationer etc, så tyckte jag denna gång var det mesta mycket bättre. Ämnen kändes aktuella och viktiga och till och med den 2 tim långa introduktionen var bra. Den handlade denna gång om behovet av beteendeförändring, och jag tyckte till och med ministern gjorde en bra insats.

Man fick lite mer känsla av att det nu faktiskt börjar hända en del som går i rätt riktning när det gäller hållbarhet. Men kanske är det förändringar som sker mer på kommunnivå och även i företag. På nationell nivå går det lite mer långsamt, och åt olika håll känns det som.

Ett exempel var forskare från VTI som berättade om klimatrapporten som försvann – i den senaste inriktningsplaneringen av transportinfrastrukturen. Spännande att höra hur den klimatrapport som Trafikverket tagit fram, internt definierades som orealistisk och kvaliteten ifrågasattes, och därför inte kom med som underlag. Intressant att höra om hur maktrelationer formar förutsättningarna för den långsiktiga infrastrukturplaneringen på nationell nivå.

Det fanns också mycket intressant kring frågor om digitaliseringen, där det nu sakteliga börjar komma fram en del forskning. Själv pratade jag i en session om dessa frågor. Mitt föredrag byggde på ett uppdrag vi gjort åt SKR (Sveriges Kommuner och Regioner, fd SKL). Den ger ett upplägg för hur kommuner kan arbeta med digitaliseringen av transportsystemet.

Det är ju väsentligt att man kan styra alla nya mobilitetstjänster i rätt riktning. Och att man skapar ett fungerande och bra samarbete mellan offentliga och privata aktörer. För detta har vi tagit fram ett koncept i form av en arbetsplattform, som hanterar detta på ett effektivt sätt. Kommer snart i en rapport från SKR.

En hel del intressanta föredrag handlade om elektrifieringen av transportsystemet. Från Trafikanalys kom ett föredrag som visade på prognosen för utvecklingen av elfordon. Och då såg man att elbussarna ökar stark i Sverige just nu. Enligt föreläsaren finns nu 350 elbussar i Sverige. Och samtidigt som det fanns föredrag om el-vägar, för att tunga fordon skall kunna köra på el, menade en forskare att det snart inte är något problem med batterier även för dessa fordon. Intressant.

Som jag brukar säga – det har aldrig varit så svårt som nu att förutsäga framtiden inom transportområdet.

Och trots att en hel del saker händer som går i rätt riktning, sker det inte tillräckligt snabbt. Och vi måste sluta med sådant som går i fel riktning.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.