Post corona blir inte alls samma som före

Vi befinner oss nu i ett läge där vi aldrig tidigare varit. Den förändring av samhället som corona-epidemin gett upphov till har vi aldrig sett. På några veckor har vi genomgått förändringar som världen inte upplevt sen världskrigen.

Det mesta av förändringarna handlar om ändrat beteende. Och det har gått snabbt. Normalt sett pratar vi om att det tar lång tid att ändra beteenden och att det ibland inte ens är möjligt. Men nu när vi bara måste, har stora förändringar skett mycket snabbt.

Den ”sociala distanseringen” som vi uppmanats till är ju egentligen en fysik distansering. Vilket har betytt en radikal minskning av resandet. Reslängden per dag har sjunkit från 53 km till 27 km enligt studier med Trivectors app TravelVu. Detta innefattar dock inte flygresandet, vilket minskat ännu mer drastiskt.

Vi har alltså tvingats till dramatiska beteendeförändringar till exempel när det gäller vårt resande. Detta innebär att vi också skapar nya vanor. Det vanliga resandet är till stor del styrt av våra vanor. Många funderar på vad det ändrade beteendet kommer att betyda framöver.

I USA pågår debatten om att täta städer är ett problem för smittspridningen. Men riktigt så enkelt är det inte. Richard Florida har i en artikel pekat på den stora skillnaden mellan olika slags täthet i olika områden. Städer kan vara täta och ändå ge utrymme för social distansering osv. Han konstaterar att den stora skillnader är mellan rika täta områden, där folk har utrymme att skydda sig, arbetar på distans och får maten hemlevererad, och fattigare täta områden där man bor trångt, ofta över generationsgränser och oftare trängs på gator, i affärer och kollektivtrafiken. Samma skillnader syns även i Sverige i olika områden runt Stockholm.

Många har också sett bilderna av städer som i vanliga fall har stora luftföroreningar, men nu har ren och klar luft. När antal bilar sjunkit drastiskt, och delar av industrin står stilla, minskar utsläppen av t ex kvävedioxider och partiklar. Enligt ESA, European Space Agency har utsläppen av kvävedioxid minskat med upp till 40%.

I Kina minskade utsläppen så drastiskt att antalet minskade dödsfall pga bättre luft uppgår till flera gånger de som avlidit i covid-19. Forskning visar också att även kortvariga förbättringar i luftkvalitén kan ge positiva effekter på hjärtattacker, stroke etc.

Nya siffror från finska forskningscentret för energi och ren luft, CREA, visar att i Europa minskade antalet förtida dödsfall pga luftföroreningar med 11000. De minskade utsläppen också lett till 6000 färre fall av astma hos barn. Man beräknar också att utsläppen av kvävedioxid minskade med 37%.

Och häromdagen sjönk oljepriserna under noll, när alla lager var fulla eftersom förbrukningen gått ner drastiskt. Och detta betyder att skifferolja och oljesand absolut inte blir lönsamt. Äntligen.

Men säger en del – när coronakrisen är över kommer allt gå tillbaka till det vanliga. Och säkert kommer resandet att öka till nivåer över det vanliga, eftersom många har ett uppdämt behov av att resa.

Fast allt fler verkar dock ha en helt annan syn. Som jag också delar och tror på.

Förutom att vi kommer att få en lång och djup lågkonjunktur, kommer samhället att ändras på andra sätt. Globaliseringen stannar av, länder ser om sitt eget hus. Världshandeln minskar drastiskt, och vi måste bli mer självförsörjande. Globala försörjningskedjor kommer bli mindre vanliga. Vi vill ha kapacitet för att själv kunna hantera större delar av dessa. Tyvärr finns också en risk att nationalismen ökar, och med den främlingsfientligheten. Pesten är alltid någon annans fel – kanske får kinakrogar får stänga.

Vi kommer alltså inte att gå tillbaka till hur det såg ut före corona. Krisen innebär stora förändringar i vårt beteende. Och krisen har pågått, och kommer att pågå, så länge att en hel del av dessa nya beteenden blir vanor. Men inte bara våra vanor ändras, utan också mycket hur vi ser på olika företeelser.

Många kommer att upptäcka att det faktiskt är mycket smartare att köra digitala möten istället för att flyga fram och tillbaka till Stockholm. Ingen kommer att kunna ta ett lågprisflyg till Bali för att gå på yogakurs. Dels kommer flera av bolagen att gå i konkurs, dels har vanor ändrats och så kommer diskussionen om klimatet att bli mer intensiv.

Att använda vägarna som lager, och därmed inte ha några lokala lagerlokaler, kommer inte att vara aktuellt. Och vi kommer att se beredskapslager att byggas ut, och fyllas till bristningsgränsen.

Digitaliseringen kommer att få en rejäl kick framåt. Kommer gymnasier och universitet att helt kunna gå tillbaka till hur det såg ut innan krisen? Fler kommer också att jobba hemifrån och systemen för detta kommer att utvecklas starkt.

E-handeln kommer att expandera kraftigt. Vi blir allt mer vana vi detta sätt att göra våra inköp. Och då gäller det att vi arbetar med att lösa logistiken på ett hållbart sätt. Detta kommer att föra med sig att stora delar av externhandeln får stänga. Och kommer att byggas om till lager. Affärerna i staden klarar sig bättre, för vi vill ha dem kvar.

Och frågan är om inte den individualism vi levt med så länge kommer att ställas mot vårt gemensamma samhälle. Min skidsemester mot kollektivets liv och hälsa. Undersökningar visar att vi blir allt mer hjälpsamma mot varandra, att handla till äldre som inte får gå ut osv.

Och corona-epidemin blir det som får oss att inse att vi på samma sätt snabbt måste ta tag i den ännu större krisen – klimatförändringarna. Och för många länder kommer det att omgående ställas krav på att inte bara koldioxidutsläppen måste minska drastiskt, utan också andra föroreningar, där man nu sett hur utsläppsminskningar kan ge frisk luft även i världens storstäder.

Och en av de viktigaste sakerna av allt: de åtgärder som nu genomförs för att hålla företag och samhälle igång måste alla ske på ett sätt som går i hållbar riktning. Då kan vi dessutom dra nytta av det vi lärt oss av coronakrisen när vi hanterar klimat- och hållbarhetsfrågor.

(Fick en klok kommentar om att jag glömt en sak: ”Men när det gäller utvecklingsländer så varnar FN för att hungersnöden kan komma att fördubblas i världen på grund av coronakrisen. Det är verkligen oroande”.)

Livet post corona blir inte det samma. På gott och ont.

(Posten uppdaterades 1 maj med nya siffror om utsläppsminskningarnas betydelse)

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.