Jo, Sveriges utsläpp spelar stor roll

Allt oftare hör man politiker, och andra, säga att Sverige står för en så liten andel av världens utsläpp att vi inte behöver bry oss, utan istället försöka minska utsläppen i de länder som står för de största utsläppen.

Det har tidigare varit kanske främst Sverigedemokraterna som stått för denna bild, men nu har de fått marionettregeringen att också allt oftare säga samma sak. Det har kommit en hel del kritik inte bara mot miljöministern, utan även mot finansminister Elisabeth Svantesson som i en intervju i Svenska Dagbladet fick frågan om regeringen kommer att klara klimatmålen till 2030 och svarade: ”Gör vi det inte, så gör vi det inte”.

Intressant med Svantesson är att hon har en kristen bakgrund och har varit medlem i Livets ord. Och där tror man ju på tungomålstal så det var kanske det hon gjorde.

Men säger dessa politiker: Sverige svarar bara för 0,2 % procent av världens utsläpp. Och det kanske stämmer. Tittar vi på Lund, där jag bor, så står vi troligen för ca 2,7 promille av världens utsläpp, så då kan vi som bor här helt strunta i att minska våra utsläpp.

Hela resonemanget att vi inte behöver bekymra oss om våra utsläpp är faktiskt helt absurd. Man kan fråga sig var gränsen går för när man skall bry sig. Om man delar upp USA i sina olika stater, så behöver nog inte alla heller bry sig. Eller vad en enskild stad gör. Man kan alltid visa att man är mindre än någon annan.

Alla måste naturligtvis göra sin del av arbetet med att minska utsläppen.

Letar man fakta så får man ofta fram att Sverige släpper ut något mindre växthusgaser per person än snittet i alla världens länder, drygt fyra ton per år. Men då tar man bara med utsläppen inom landets gränser. Räknar man in din jacka som är tillverkad i Kina, flygresan till Mallorca och andra varor och tjänster som ger utsläpp utomlands släpper vi ut drygt åtta ton per år, enligt Naturvårdsverket.

Välfärdsländer som Sverige är de som historiskt svarat för den största dela av utsläppen i världen, och därmed bidragit mest till jordens uppvärmning. Det står i FN:s klimatkonvention som ligger till grund för Parisavtalet, och ämnet är brännande hett under det pågående klimatmötet COP27 i Egypten.

Sverige har länge varit en föregångare på klimatområdet som andra länder har hämtat inspiration ifrån. Men möjligheten att påverka andra i rätt riktning är som bortblåst om vi inte anstränger oss på hemmaplan, vilket den nya regeringens klimatpolitik visar att vi inte skall göra längre.

Även om Sverige är litet, så har vi haft stor påverkan både under S- och M-ledda regeringar. Men nu läser man om hur klimatforskare världen över är chockerade över den nya inriktningen.

Så nu är det dags att klippa trådarna på marionettdockorna och börja tänka seriöst igen!

 

”Ring i maktens boningar
och i dom härskandes rum
Ring så torn och tinnar
störtar omkull
Striden står het
Det är mot eller med
Och dom vill sudda ut gränsen
mellan rätt och fel”

Ring i alla klockor, sv översättning av Mikael Wiehe av Bob Dylans Ring them bells, 1989

 

 

 

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.