Flyg – en överklasshobby?

I dagens Sydsvenskan kommenterar Karin Svensson Smith, mp, regeringens beslut att ta bort den av förra regeringen föreslagna flygskatten på 100 kr/biljett.

”Med en flygskatt hade vi kunnat få bort vissa avarter. Till exempel den överklasshobby som innebär att man flyger till Paris för att weekendshoppa, utan att ta någon hänsyn till risken för klimatförändringar som det innebär”.

För tusan Karin – vilken värld lever du i? Idag är detta beteende inte alls någon ”överklasshobby”. Och det är ju precis det som är det stora problemet. En väldigt stor medelklass gör precis detta – åker till europeiska storstäder över en weekend. Så länge det bara var en överklass som gjorde så här var det i alla fall inget större miljöproblem.

Och de gör så eftersom vi (eller rättare: de politiker vi valt) skapat ett ramverk som möjliggjort detta beteende genom att man inte satt ett pris på de externa effekterna vi har av vårt flygresande. Och jag är fortfarande inte helt övertygad om effekten av en flygskatt, om den inte finns i hela Europa. Om Sturupsresenärerna flyttar till Kastrup är inte mycket vunnet. Då är det bättre att skynda på införandet av utsläppsrättigheter.

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: utsläppsmäklare

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.