Jag och Tiffany Perssson – brännbart och icke brännbart

Har varit på återvinningsstationen idag. I och med den renovering som pågår i vårt hus så har vi bytt ut några gamla svarta Billy-bokhyllor mot några lite fräschare Billybokhyllor i björk. Dessutom behövde vi slänga 14 säckar med löv i återvinnningscentralens kompostcontainer.

Tänkte först att dessa gamla hyllor skulle gå att sälja på Blocket – så att någon kunde få nytta av dem. Kanske borde man kunna får 200:- för 4 st 60 cm höga hyllor? Vi har sålt många saker genom åren som hittat en ny ägare på detta smarta sätt. Ingen hörde av sig….

Då satte jag in en annons på Bortskankes.se. Så har jag tidigare gjort med några gamla cementplattor. ”Du får dem om du fraktar bort dem”. Ingen hörde av sig….

Då ringde min fru till Erikshjälpen dit vi brukar skänka saker. ”Vi har 5-6 veckors väntetid på att hämta saker” sa dom.

I vårt överflödssamhälle (där jag kan slänga ut bokhyllor som fungerar, för att hustrun vill ha ljusare hyllor…) finns alltså ingen som ens gratis vill ha dessa gamla hyllor. Nya hyllor på IKEA, tillverkas av några underbetalda arbetare i Baltikum eller Kina, och blir därför så billiga att vi kan köpa nya (fast det inte behövs) och ingen vill ha de gamla för att köpa nya är så billigt.

I går kväll såg jag första avsnittet av Hipp Hipps nya julprogram: Itzak Skenströms julevangelium. Naturligtvis är jag biased som är från Lund, men jag hade verkligt kul.

I en av scenerna är Tiffany Persson på återvinningcentralen. En man kommer fram och slänger en leksaksgitarr, samma som Tiffany i scenen innan tittat på hos Toys R Us. ”Skall du slänga den?” säger Tiffany. ”Ja” säger mannen, ”pojken har tröttnat på den”. ”- Men inte kan du bara slänga den?”.

”Ja, men det är bra för tillväxten” säger mannen. Då säger Tiffany:

-” Det är lika bra att vi börjar märka upp varorna i affären med brännbart eller inte brännbart. Så kan man köra direkt från affären och hit!”.

Precis! Detta är ett av vår tids stora problem. Att vi kan massproducera varor i t ex Kina till mycket små pengar, bl a eftersom arbetarna där lever under usla förhållanden. Men detta bidrar till den köpfest, där ”shopping” är ett av de stora nöjena, istället för att gå i skogen t ex, då vi köper dessa billiga varor och som inte är hållbara (vare sig i fysisk mening eller i etisk mening) och sen kan köra dem i princip direkt till återvinnningscentralen – men vi har i alla fall fått tillfredsställelsen av att ”shoppa”!

Framtidsyrken för en ny tid
Dagens yrke: personal shopper

PS Jag orkar inte skriva något om det det som liknar gårdagens debattinlägg om trafiken i Stockholm. Fast det handlar om bussarna genom Lunds centrum. Där har Ivar Sjögren, som i normala fall är en klok och sansad krönikör, skrivit om hur stort problemet är med bussarna i Lunds centrum. Precis som Anders Isaksson igår förstår inte Ivar Sjögren trafik. Bussarna genom Lunds bilfria centrum är inte en del av problemet. De är en del av lösningen. Det går att göra bättre än idag, men att försämra tillgängligheten för busstrafiken skulle bara ge mer bilar… DS

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.