Den osynliga handen klarar inte miljön

Sydsvenskan har efter alla klimatdiskussioner börjat skriva ett och annat om miljöfrågor. Men man ligger fortfarande ganska långt efter i förståelsen av hur hållbarhet kan åstadkommas.

Nu har man triggat på Volvos lansering av konceptbilen XC60, en stadsjeep crossover, som inte skall kännas lika SUV-ig som XC90. XC60 har i konceptet utrustats med en 3 liters motor som går på E85. Och då tror Volvo, och Sydsvenskan, att allt är gott och väl. Så är det naturligtvis inte. En bil som har en 3 liters motor är precis lika ohållbar vad du än kör den på. Den totala energianvändningen blir stor med hänsyn till transportuppgiften, och etanolen skall produceras, transporteras etc. Och långsiktig hållbarhet handlar inte bara om koldioxid, även om det just nu är tydligt fokus på detta. Och i nuläget är etanolproduktionen inte hållbar, och vi kommer inte att kunna producera etanol så att detta blir hela lösningen.

Så här skriver Sydsvenskan:

”Den borgerliga regeringen har mycket att bevisa inom miljöpolitiken. Förra regeringen hade tillsammans med samarbetspartierna v och mp en klart mer utvecklad agenda på det området. Men inte nödvändigtvis bättre. Tidvis märktes, i synnerhet från miljöpartiet, tendensen att söka lösningar på miljöproblem genom att se bakåt istället för framåt.
Visst går det att till exempel spara el och resa mindre, men är det mot en morgondag med fler mörka rum och färre upplevelser vi vill sträva?

Då låter det mer tilltalande att, med miljöminister Andreas Carlgrens ord, försöka få ett samhälle som är ”högteknologiskt och högekologiskt på samma gång”. ”

Visst är det tilltalande att tro att vi skall lösa allt med teknik. Problemet är att vi inte kommer att kunna åstadkomma tillräcklig förändring enbart genom tekniska lösningar. De kommer att behövas, men det kommer också att behövas beteende- och livsstilsförändringar. Se till exempel mina tidigare blogginlägg om konsumentmakt baserat på en ledare i Economist.

Om de marknadsimperfektioner som gör att det inte räcker med den osynliga handen handlar också en alldeles utmärkt artikel i dagens DN av Göran Rosenberg med titeln: Den korta siktens tyranni. Han beskriver de problem vi kan se idag med att få enskilda personer att agera: Varför skall jag avstå min flygresa när alla andra flyger? Det handlar om ekonomiska och filosofiska resonemang som brukar allas ”allmänningens tragedi” och ”fångens dilemma” och som förklarar varför Adam Smith (1723–90) inte hade helt rätt med sin osynliga hand.

Den rekommenderas varmt till läsning för alla, inklusive Sydsvenskans journalister.

Länkar:
Mitt blogginlägg om konsumentmakt
Sydsvenskans artikel
DN:s artikel
Volvos häftiga presentation

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.