Lantbruket gillar klimatförändringar

Jag brukar inte läsa lantbrukstidningar. En kollega från Jönköping skickade mig kopior av ett par artiklar ur Lantbrukets Affärstidning, ATL. Där finns, som i så många andra tidningar dessa dagar, artiklar kring klimatfrågan.

I en artikel från den 12 januari, av Anna Rosenberg, kan man läsa om en utredning som skall in i nästa del av Klimat och sårbarhetsutredningen. I utredningen diskuteras om att det blir överproduktion i Sverige, och överskott på mark eftersom man producerar mer på den mark som används.

Och nu kommer Anna Rosenbergs slutkläm:

”Men om världens ledare blir rejält skrämda av klimatförändringarna och driver igenom radikala miljöbeslut, kan det tvärtom uppstå huggsexa om den svenska åkermarken. Bioenergi- och skogsproducenterna kommer att konkurrera med matbödnerna om marken och priserna stiger.

Samtidigt skulle en sådan politik göra transporter och insatsmedel i jordbruket dyrare. Lyckas politiken dämpa växthuseffekten, går svenska bönder miste om vinsterna med ett varmare klimat.”

Intressanta ordval, eller hur? Skall vi avstå från åtgärder mot klimatförändringarna för de svenska böndernas skull?

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.