Visst måste man vara klimatsmart på jobbet också

I går kväll tittade jag på TV4:as nya satsning ”Klimatsmart”. Lite speedad kvällstidningsstämning, och inte nån djupare analys, men det kunde varit värre. Som tur var slapp man David Hellenius eller Agneta Sjödin som annars säkert skrikit sönder även detta program.

(Har ni sett det i sig utmärkta programmet ”Tack gode gud”? Varför måste en sådan typ av program ha flygande kameror och en skrikande David Hellenius som presentatör? Det räcker gott med de duktiga improvisatörer som medverkar.)

I programmet fick Leif Johansson, Volvo och MAud Olofsson bland andra testa sajten som räknar ut ditt ekologiska fotavtryck i form av hur många jordklot som skulle behövas om alla levde som du.

Av någon anledning hade man bestämt att de inte skulle ta hänsyn till sitt resande i jobbet. Och eftersom båda ”reser så mycket i jobbet” så är de trötta på att resa på fritiden och fick därmed låga siffror, typ 2,5 jordklot eller så.

En ganska meningslös upplysning. Om de tagit med sina resor i jobbet skulle säkert Leif Johansson hamnat på 10 jordklot och Maud Olofsson på kanske 6-7 jordklot.

Menar man att man som individ inte kan ta ansvar för sitt resande i jobbet? Utan det är nån annan som skall ordna detta? Självklart måste dina resor i jobbet räknas in i ditt fotavtryck. Som individ kan du oftast påverka resorna i ganska stor utsträckning. Du kan i många fall välja färdmedel själv, du kan välja att ha videokonferens eller telefonkonferens istället, du kan försöka att pruta ner antalet fysiska möten och kanske viktigast, du kan försöka påverka företagsledningen att skapa ett mer hållbart tjänsteresande.

En resepolicy som styr tjänsteresandet i hållbar rikting kan ge ge goda effekter på alla tgre hållbarhetsaspekterna: miljö (minskade utsläpp), ekonomi (billigare resande) och socialt (mer tid hemma). Vi på Trivector hjälper företag och organisationer att effektivisera sitt tjänsteresande på detta sätt.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.