Utsläppen ökar i världen – och minskar i Sverige

Igår skrev bl a SvD att koldioxidutsläppen i världen ökar mer än man tidigare befarat. Ökningstakten är ca 3% per år, värre än det mest pessimistiska scenariet i IPCC:s rapporter från 2001.

Nästan tre fjärdedelar av ökningen av koldioxidutsläppen 2004 skedde i utvecklingsländer, enligt enligt en forskarrapport som publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS. Men det är fortfarande utvecklade industriländer, exempelvis USA och de europeiska länderna, som står för den största delen av koldioxidutsläppen – omkring 60 procent. Utsläppen per person är betydligt större i de industrialiserade länderna.

Alltså måste vi i den industrialierade världen, som orsakat problemen, visa att vi gör något för att lösa dem. På så sätt visar vi för utvecklingsländerna att det är möjligt, och kan då få dem att också jobba med lösningar.

Idag läser vi i DN att Sverige minskat sina utsläpp mer än väntat. Vi är helt enkelt bäst i Europa. Minskningen verkar bli ca 4% mellan 1990-2010. Det mesta tycks bero på att många bytt från olja till fjärrvärme. Själv installerade vi fjärrvärme i början av året, från att tidigare haft ”vattenburen el”.

Men även i Sverige ökar utsläppen från trafiken, och i Europa totalt har utsläppen ökat med 2,5%. I Spanien har de ökat med 31%! Där kan Climatewells nya teknik för luftkonditionering utan el komma att spela en viktig roll. (Känner till dem eftersom de tillsammans med Trivector var nominerade till CSR-priset Globe Award förra månaden).

Men hur får vi bukt med trafiken? I nästa vecka står TransportMistra, som Trivector leder, värd för ett internationellt seminarium i Stockholm kring trängselavgifter. Där finns en liten dellösning i sikte!

Länkar:
SvD-artikeln
DN-artikeln
Climatewell
TransportMistra

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.