Bra eller dåligt?

Sitter på tåget hem från Stockholm igen. Just nu är vi 36 min försenade pga av signalfel. Inte första gången.

Ute är det medelhavsvärme, den 8 juni, och frågan är om man skall glädjas eller ej? Är det en konsekvens av klimatpåverkan vi ser? Börjar det inte bli lite väl många sådana här extrema situationer? Skåne har haft 3,3 grader varmare vår än vanligt….

Men de effekter vi nu ser tycks stämma väl med vad man sagt skulle bli konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Men de tycks komma några årtionden tidigare bara? Eller är det fortfarande normala variationer? Som när det gäller den ökade orkanfrekvensen?

Frågan är om G8-deltagarna kände värmen? Och vilka slutsatser de i så fall drog? För klimatproblemet har nu skiftat från att vara diskussion om huruvida problemet existerar, till att mer bli ett val mellan olika konsekvenser. Om vi genomför åtgärder till en viss nivå får vi vissa konsekvenser, om vi lägger oss på en annan nivå får vi andra konsekvenser.

Och var de beslut som fattades i Heiligendamm ett bra första steg, eller bara tomt prat? Så här står det bl a i dokumentet:

”Taking into account the scientific knowledge as represented in the recent IPCC reports, global greenhouse gas emissions must stop rising, followed by substantial global emission reductions. In setting a global goal for emissions reductions in the process we have agreed today involving all major emitters, we will consider seriously the decisions made by the European Union, Canada and Japan which include at least a halving of global emissions by 2050.

We commit to achieving these goals and invite the major emerging economies to join us in this endeavour.”

Man skall alltså seriöst överväga att följa Europa, Kanada och Japan och minska utsläppen med 50% till 2050. Och antingen är det ett bra första steg att få Bush att skriva under på detta, eller så betyder det ingenting?

Längre ner i texten skriver man mycket om att det mesta av åtgärderna skall handla om teknik. Och minsknng av avskogningen. Ingen förändring av livsstilar här alltså.

Här tror jag dock att de har fel – det kommer inte att räcka. Men de förändringar som krävs kommer inte att vara självklart negativa.

Läs själv i dokumentet på sid 17 och framåt om du vill bilda dej en uppfattning.

Länkar:
Dokumentet från G8
SvD om G8
DN om G8

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.