Om Hansen har rätt har vi bråttom

I sommar har jag vid sidan av en hög deckare och romaner (återkommer om dem) läst George Monbiots bok ”Heat: how to stop the planet burning”. Monbiot visar på hur vi faktiskt skulle kunna klara att vända utvecklingen även inom en den korta tidsrymd som allt fler forskare pekar på att vi har på oss om temperaturen inte skall stiga mer än 2 grader. Det handlar om en tuff neddragning med 90% av koldioxiden, genomförd så att alla jordens människor får släppa ut lika lite….

Den 3:dje augusti skrev jag om Mark Lynas nya bok ”6 grader” som handlar om de 8-10 år vi har på oss att vända utvecklingen.

Monbiot, som skriver en kolumn i The Guardian, som också publiceras på hans blogg Monbiot.com, skrev idag om de pågående protesterna på Heathrow mot en tredje bana. Stora protester pågår under veckan, och både Monbiot och Lynas kommer att tala.

För tio dagar skrev Monbiot om en ganska skrämmande rapport från James Hansen, forskare på NASA. Historisk geologisk data skulle antyda att den höjning av havsytan med 59 cm som IPCC pekar på i slutet av århundradet inte stämmer. Det skulle istället kunna handla om 25 meter!

När temperaturen fö 3,5 miljoner år sedan steg med 2-3 grader steg inte havsytan med 59 cm utan med 25 m. Det berodde troligen på den flip-over effekt som man får när processen skenar. Havsisarna börjar smälta och krackelerar. Smältvattnet rinner ner i sprickorna som gör att isarna börja kana ner i havet. Uppe på isarna bildas pölar som är mörkare vilket gör att de absorbera mer värme osv.

Ännu finns tid att handla enligt Monbiot. Men det är bråttom. Mycket bråttom. Och det finns defintivt inte rum för några nya banor på Heathrow.

Länkar:

Monbiot.com
Inlägg om Lynas 6 grader
Heathrow-protesternas hemsida

3 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.