Att stjäla av andras säkerhet

Igår arrangerade vi och svågern och svägerskan en kusinträff på hustruns och svågerns fars sida. Det kom 14 personer från olika delar av landet och stämningen blev ganska trevlig.

En av kusinerna, en Stockholmare, som kört bil från Stockholm till Barsebäckshamn, ojade sig över fartkamerorna, som ju hindrade honom att köra så fort han ville. Det handlade inte om nån sorts integritetsaspekt, utan bara om hans rätt attt köra så fort han tyckte passade.

Jag påpekade att kamerorna gör stor nytta och sparar liv. Argumenten gick inte hem. Han ville köra som han ville, han var minsann en duktig bilförare. Vad skulle han annars ha för nytta av sin stora Lexus?

Jag påpekade att om man kör för fort bryter man mot lagen. Och att det är ungefär som att stjäla. Genom att köra över hastighetsgränsen stjäler man av andra trafikanters säkerhet. Jag tycker det är ett ganska bra synsätt.

Nollvisionen, som har ett mål vi inte kommer att nå för 2007, bygger ju på att vi alla har en nollvision. Så långt är det inte svårt att hänga med. Ingen vill dö i trafiken. Om vi skall uppnå visionen så handlar det också om portalparagrafen i trafiklagstiftningen, nämligen att man skall ta hänsyn till varandra i trafiken.

I morgon träffas Sveriges trafiksäkerhetsspecialister i Tylösand för det årliga mingelpartyt och ryggdunkandet. Jag har aldrig varit där, men Trivector är representerat med flera av mina kollegor.

Hoppas att de diskuterar hur man får sådana som hustruns kusin att inte stjäla av min och andras säkerhet.

1 kommentar
 1. C20
  C20 says:

  Fartkameror är inte så kul, men dom är ju bättre iallfall än poliser med laser (dom är riktigt otrevliga)

  Jag brukar lägga in koordinaterna på min GPS-mottagare (den visar även avståndet till inlagda coordinater) sen är det bara bromsa in när man närmar sig en kamera och se till att komma ner i laglig fart senast 75 m innan kameran, sedan är det bara ”elda på” igen när man kommer förbi.

  Han borde väl kunna utnyttja accet på sin Lexus – det är flera km mellan kamerorna oftast :-)

  Det dom dock gör är att sabba trafikflytet – och värst säkert kan man ju inte säga det var när vi åkte till Falun i vintras och trafiken packade sig till flera hundra meter långa ”karavaner” som rullade i ca 80 km/h med några meter mellan bilarna på vinterväglag.

  Men enl ”snigel-verket” (vägverket) är det typ säkrare än 120 km/h med 100 m mellan på sommarväglag.

  Fasiken vilket ”äckel-party” – alla hastighetstalibanerna på ett ställe – LOL

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.