Dags att köpa Hummer? Icke!

Ny teknik skriver idag att amerikanska CNW Marketing Research med en ny bredare livscykelanalys räknat ut att en Hummer (den extrema monster-jeepen som Arnold gillar) är mer miljövänlig än en Toyota Prius.

Man har räknat igenom 3 000 energikrävande faktorer på bilens hela väg från konceptidé och utveckling, till produktion, användning, service, reparationer och skrotning. Man har sedan räknat ihop alla faktorer och fått fram en beräknad kostnad per körsträcka.

Företaget hävdar att man räknar med minst 4 ggr så många faktorer som man normalt gör i en livscykelanalys. Bland annat ingår alla transporter av material, och arbetsresor etc. Resultatet är att en större del av bilens totala energikostnad ligger utanför själva användandet. Svenska livscykelanalyser, t ex de som Volvo gör, brukar komma fram till att 90% av bilens energiåtgång ligger under användingsfasen.

Räknat på CNW:s sätt får en Hummer har en total energikostnad på 80 kronor per mil, medan en Toyota Prius drar hela 135 kronor per mil.

Frågan om hur mycket koldioxidutsläpp de båda bilarna genererarär inte besvarad i artikeln. Men det bör finnas ett samband, och hur starkt det är beror ju på hur energimixen ser ut i de båda tillverkningsländerna.

De svenska experter som intervjuas i artikeln pekar på att det går åt stora mängder energi vid batteritillverkningen, men att det ändras efterhand.

Internet drar lika mycket energi som flyget, och Hummer är bättre än Prius. Världen blir mer komplicerad för varje dag.

(Addderat 12 okt) Som man kunde ana är rapporten redan mycket kritiserad. Som JAcob WAllström påpekar i en kommentar nedan så har miljöorganisationen Grist smulat den sönder och samman. Läs kritiken så får står du varför. Rapporten är gjord av icke-tekniker som inte en kan stava till Joule. Pisnamt att Ny Teknik inte trippelkollat. Läs Grist kritik här.

Länk:
Ny Teknik om Hummer LCA

2 kommentarer
  1. Jacob Wallström
    Jacob Wallström says:

    Denna rapport är inte mer värd en de studier som påvisar att människan inte påverkar klimatet. Se här för kritik av denna rapport. Tråkigt att NT inte orkar kolla upp detta innan de publicerar sådant.

    Däremot drar säkert Internet massor med energi…

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.