Ormen i paradiset

I går var vi (hustrun, sonen och jag) i Danmark, på Louisiana och inne i Köpenhamn. Vi körde bil, mest för att vi skulle handla vin till vår glöggfest vi skall ha i december. Och motorvägen kring Köpenhamn byggs ut med nya körfält – som alltid. Fast det flöt på bra utan köer.

På Louisiana pågick två spännande utställningar som vi ville se: Richard Avedon och Lucian Freud, båda mycket omskrivna. Richard Avedon var fotograf som fotograferat ALLA kända personer i världen. Nixon, Groucho, Dylan, Kissinger, Björk, Joplin, Chaplin, Marilyn etc.

Det mest kända fotot, och det enda på utställningen som var färgfoto, var Nastassja Kinski och ormen.

Lucian Freud målar på ett fysiskt, ganska ”fult” sätt. Men när man tittar på ansiktena och de nakna kropparna ett tag så ser man att de samtidigt är mycket uttrycksfulla. I några fall fanns foton av motivet och då framgick det extra tydligt. Den bild jag tyckte bäst om var ”Man in a silver suit”, se nedan.

Museibutiker är nåt speciellt tycker jag. Jag köpte två böcker:

Gregory Votolato, 2007, Transport Design, A travel history, Reaktion Books

Matthew Frederick, 2007, 101 things I learned in Architecture School, The MIT Press

I Votolatos bok diskuteras skillnaden mellan transport och resa. En transport, säger Votolato, handlar om att komma från A till B på mest effektiva och ekonomiska sättet. En resa handlar mer om kvaliteten på upplevelsen mellan det att man lämnar A och ankommer till B.

Av Frederick, kan jag som inte är arkitekt utan ingenjör, lära mig 101 saker. Mitt öga faller snabbt på nummer 7: ”Förortsbyggnader är fristående objekt i ett utrymme. Byggnader i staden formar ofta utrymmet”. En viktig skillnad då byggnader i staden på detta sätt hjälper till att forma gaturum och torg för att ge en attraktiv stad.

I Köpenhamn hittade vi otroligt snabbt en central parkering för 15 Dkr/timme. Sonen gick med en kompis i skivaffärer och letade gammal vinyl bl a av Miles Davies. Efter vininköp styrde vi färden över bron och anlände hem efter en trevlig dag.

Och statssekreterare Ulrika Skenhelig fick avgå för att hon ljög om sina vininköp.

Länk:

DN om Schenström

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.