Tillväxtens gränser – även på väg

Ligger fortfarande hemma, men skall försöka ta mig till jobbet en stund i eftermiddag. Har läst en del i Björn Forsbergs bok ”Tillväxtens sista dagar – miljökamp om världsbilder”. En intressant och viktig bok, även om jag tycker den hade blivit ännu bättre utan en del onödiga sarkasmer etc.

I boken diksuteras flera gånger Romklubbens bok från 1972 ”Tillväxtens gränser”. Ni vet den där boken som blev nedsablad för att man hade så fel och det var så töntigt att diskutera dessa frågor då. Idag vet vi att man hade rätt på många sätt.

Jag har förgäves sökt på antikvariatens hemsidor efter boken. den verkar inte finnas, vilket är ovanligt. JAg brukar alltid hitta när jag söker efter gamla böcer. Före jul köpte jag Rachel Carsons ”Tyst vår” t ex, och den fanns att hitta i massor av ex.

I mitt sökande hittade jag ett intressant tal som Anders Wijkman hållit i fjol, på temat ”Hur mycket konsumtion tål världen?”. Och att Anders också sitter med i Romklubben idag hade jag ingen aning om. Det borde vi frågat om när vi träffade honom före jul.

Och regeringen vill satsa stort på vägbyggen. Utan många ord om miljön. Det skall ske samtidigt som man ” skall undvika att utsläppen ökar”. Problemet är ju att det inte går – eller sitter Torstensson och Borg på några nya tekniska innovationer? Man konstaterar i en debattartikel att vägtrafiken svara för 90% av transporterna i Sverieg och att vi därför måste bygga ut vägarna. En annan logik skulle ju kunna vara att vi då måste satsa miljarder på de andra trafikslagen, med tanke på de klimatproblem som skall åtgärdas. När skall vi få detta tänkade till stånd?

Glädjande då att att förtroendet för SJ ökar. Jag tycker fakttiskt att de förtjänar det. På senare år har de börjat göra sker rätt. Problemet är ju att med ökande tågresande krävs bättre infrastruktur för tågen. Men de största satsningarna skall ju göras i vägtrafiken. Trots oljepris på över 100 dollar fatet (kan bli över 200 dollar 2008 enl vissa bedömare) och klimatproblem som kräver snabba åtgärder.

Länkar:
Wijkmans tal
DN debatt om vägsatsningarna
DN om SJ:s förtroendeökning
DN om dyrare olja

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.