Rösta bort storebror och HAL

Har skrivit om detta flera gånger. Ämnet kan tyckas ligga utanför vad en blogg om hållbarhet skall handla om, men jag tycker inte det. Den sociala delen av hållbarheten berör definitivt detta. Det handlar om vilken typ av samhälle vi vill ha.

Det handlar alltså om den nya kritiserade FRA-lagen. Kort förklarat så innebär FRA-lagen att Försvarets Radioanstalt får tillåtelse att avlyssna all kabelburen kommunikation som passerar Sveriges gränser. Och det gör mycket mer trafik än du tror. En del av dina mail som du skickar till moster Sara i Örnsköldsvik studsar i nån router utan för landets gränser. Ringer du via vissa telebolag kopplas dina mobilisamtal via andra länder, även om du ringer inom Sverige.

Förslaget innebär ett integritetsintrång som saknar motstycke i ett internationellt perspektiv. Det är helt främmande för vårt statsskick att ge regeringen eller Regeringskansliet befogenheter att i politisk ordning fatta de avgörande besluten om avlyssning av telekommunikationer.

Även om verksamheten benämns signalspaning är det viktigt att understryka att resultatet är detsamma som när polisen verkställer hemlig teleavlyssning, dvs. det allmänna får del av sådan kommunikation mellan personer som annars är skyddad mot avlyssning. Det är således fråga om en massiv telefonavlyssning och förslaget innebär en kränkning av enskilds integritet som vida överstiger den kränkning som förslagen om buggning och preventiva tvångsmedel sammantaget innebär.

Redan existensen av ett system som tillåter hemlig avlyssning torde utgöra ett hot mot dem som träffas av lagstiftningen. Detta hot slår med nödvändighet mot den frihet att kommunicera som bör finnas mellan människor som använder telekommunikationstjänster. Det utgör därför i sig själv ett intrång i såväl privatliv som korrespondens.

Läs de tre sista styckena igen. Det är inte mina ord, utan i tur och ordning remissinstanserna Justitiedepartementet, SÄPO och Lagrådet.

Den 17:e debatterar riksdagen förslaget – och den 18:e röstar man. Låt oss hoppas att de tar del av den bloggstorm som pågår! Nu har också borgerliga ledamöter börjat vackla.

Pigga upp dej med Elvispopcorns ”Sången om storebror FRA”.

Länkar:
DN om lagförslaget
Stoppa FRA-lagen nu
Tidigare inlägg: HAL och Echelon
Tidigare inlägg: Om storebror och storasyster
FRA:s försvarstal

3 kommentarer
 1. Erik Sandblom
  Erik Sandblom says:

  Egentligen tycker jag att beslutsfattare och opinionsbildare självklart bör läsa alla kloka saker jag kläcker ur mig, för landets bästa ;-)

  Men allvarligt, självklart måste privata samtal fortsätta vara privata! Heja Christer m fl!

  Svara
 2. Gubben
  Gubben says:

  Tro inte att någon vågar stå emot – det ligger inte för en politiker att stå upp för en åsikt om det svider i det egna skinnet!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.