Ekosystemtjänster och knät fullt

Har varit i Värnamo idag och hållit föredrag på deras Klimatkonferens. Det var en lyckad tillställning med 260 deltagare, och då hade man fått säga nej till ett 40-tal, som inte fick plats i Arken, dvs Pingstkyrkan, där konferensen hölls.

Chefsmeteorolog Helen Johansson, SMHI, började, och gav bakgrunden – dvs att läget är ganska risigt, men att vi måste agera nu om det inte skall bli ännu risigare. Sen kom Anders Wijkman och breddade perspektivet till ekosystemtjänster, och sociala aspekter på problemet. Och då fick publiken ytterligare skäl att känna frustration över att så lite händer. Anders sade sig vara optimist om att det finns åtgärder att lösa problemen – men pessimist om att man kan införa dem.

Och visst går det sakta – alldeles för sakta. Men det börjar trots att hända en del, vilket jag tydligt märker på våra affärer.

På tåget på väg hem läste jag en artikel i DiEgo, Dagens industris månadsmagasin. Den handlar om Fredrik Eklund, som är stjärnmäklare i New York. Apropå finanskrisen säger han: ”Du ser, när marknaden skakar så faller nya affärer i mitt knä.”

Precis likadant kan jag känna med Trivector. Efter att i 10 års tid ha jobbat med hållbara transporter, och gjort mängder med utredningar för bokhyllan?, så börjar det nu bli allvar och marknaden, eller snarare klimatet, skakar. Och ner i vårt knä trillar massor av nya affärer, där det mer handlar om att se till att något händer.

Också företagen börjar vakna och vill jobba med oss som har 10 års erfarenhet av problemet – och det är ett trendbrott. Och detta händer trots att ingen av oss har varit bögporrstjärna (vad jag vet) eller har en pappa som varit chefsekonom på SEB.

1 kommentar
  1. Daniel
    Daniel says:

    Kanske gömmer det sig ändå någon wannabe-bögporrstjärna i någon garderob hos er :-)

    I vilket fall är det bara att gratulera till att det börjar lossna.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.