Välkomna till partyt!

Idag lanserades Tata Nano, världens billigaste bil. Den skall kosta 100.000 rupier vilket är 14.600 kr. Den nya fyrdörrars, femsitsiga Nano har en motor på 624cc där bak. Med denna kan man köra 23.6km per liter, med CO2 emissioner på 101 g/km, vilket ju är mycket för en sådan liten motor.

Tata hoppas att den nya bilen skall bli alla fattiga indiers bil. Detta kommer naturligtvis att öka utsläppen drastiskt i ett land som idag har 1 bil per 143 invånare, jämfört med våra 1 bil per 2 invånare.

Fast vad kan vi säga om det, som byggt ett bilsamhälle i 50 år. Västvärlden har haft chansen att visa världen att vi menar allvar med att skära ner på våra utsläpp. Men istället har vi ökat dem. Och vem är vi då att ha synpunkter på indiernas bilinköp? Välkomna till partyt.

Om detta skiver George Monbiot på sin blogg på Guardians webbplats idag.

Tillägg 24/3: Ny Teknik skriver att bilen drar 0,236 liter/mil och ger 101 g/km. Och Naturvårdsverket hänger på med samma räknefel. Klarar de inte att invertera? Förbrukningen blir 0,42 liter/mil. Extremt mycket per kilo….

Länkar:

Monbiots blogg

Guardian om Tata

Ny Teknik (undrar om de rättar?)

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.