Post festum

Vi var på höstfest hemma hos några goda vänner i går kväll. Tog med ett brev för att lägga på brevlådan när vi ändå gick genom hela centrala Lund. Men vi kom hem med brevet igen i natt. Nästan alla brevlådor är nämligen borttagna.

Sveriges allmänt centralistiska anda, kombinerat med en Post som med början på åttitalet slutade att vara en samhällsnyttighet och istället blev en lekstuga för politiker och tjänstemän med som ville avreglera och leka riktigt företag och inte verk, har gjort att nu många måste ta bilen för att komma till en brevlåda.

Hela idén med ett Postverk är ju att man själv inte skall behöva åka eller gå med brevet hela vägen, utan att vi samordnar det med andra som också vill ha fram sina brev. Det är liksom smartare att någon åker runt och hämtar breven än att vi alla måste åka till någon postanläggning som ligger i ett industriområde eller liknande.

Detta är ett av exemplen hur åtgärder inom olika delar av samhället ökar behovet av att transportera sig, ofta med bil.

På festen diskuterade vi bl a Vattenfall. Själv har jag mycket svårt för att vara delägare i ett bolag som släpper ut lika mycket koldioxid som hela Sverige! Och jag anser att ägardirektivet måste skrivas om omedelbart om Sverige skall ha någon trovärdighet kvar på klimatområdet. Vi skall inte äga kolkraftverk och samtidigat prata om att vi skall satsa på förnyelsebar energi.

Men en person på festen ansåg att det spelade väl ingen roll om Vattenfall äger dessa kolkraftverk. Annars skulle ju nån annan äga dem, och det skulle bli lika mycket utsläpp. Men detta argument håller naturligtvis inte. Om vi visar att det går att energieffektivisera, och producera förnyelsebar el, så blir vi en modell och trovärdig aktör i diskussionen om det hållbara samhället.

Om vi däremot samtidigt säger att Sverige skall vara ett föredöme när det gäller förnyelsbar energi, och samtidigt äger statsägda Vattenfall kolkraftverk, så sänder vi signalen att det där med förnyelsebar energi det är ju bara prat….

3 kommentarer
 1. Ragnar D
  Ragnar D says:

  Det var ”roligt” att läsa om posten. I söndags skulle vi posta ett brev cirka 13.30. Då visade det sig att man helt plötsligt hade ändrat sista tömningen söndagar från 14 till 13. Vi hade tankar som liknade dina!

  Svara
 2. Lucas Carlsson
  Lucas Carlsson says:

  Jag håller med dig om Vattenfall. Förutom att Vattenfall har köpt ett antal kolkraftverk så bygger man dessutom nya. Man talar om ”ren kolkraft” men spenderar betydligt mycket mer pengar på nya kolkraftverk än på tekniken för koldioxidavskiljning. Det är inte trovärdigt.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.