Fossilsamhällen är inte hållbara

Gick genom Lundagård för en stund sedan. Hem från en trevlig middag hos dottern. Blåste kallt som en höstdag, och det kändes konstigt med de blommande syrénerna. Sommaren verkar sitta hårt inne. Men inte överallt – i Indien dör hundratals i den värsta värmeböljan som uppmätts. Så de som tror att vi ser en nedgång i temepraturerna på jorden har fel trots den kalla vintern och den kalla våren. Det senaste året har ändå varit ett av de allra varmaste – globalt sett.

Jag har inte skrivit mycket om den pågående oljekatastrofen utanför Louisianas kust. Men eftersom den bara pågår och pågår börjar det bli dags. Häromdagen räknade jag ut det det rinner ut ca 1 promille av jorden oljeförbrukning per dag. Här kan du se hur det ser ut – 1 gallon = 3.785411784 liter. Ungefär.


WKRG.com News

Räknaren har jag hittat på Sierra Clubs webbplats. Sierra Club i USA är en av världens äldsta miljöorganisationer, startad 1892.

Det kommer nu allt fler rapporter om att säkerheten inte varit rätt skött på Deepwater Horizon. Och BP säger nu att läckaget kan pågå i månader.

Själva katastrofen har en nära koppling till peak oil. Om det inte varit så att det blivit svårare och svårare att hitta ny olja hade man aldrig brytt sig om att borra efter olja på det djup man nu gör. Precis som man inte heller skulle exploaterat oljesanden i Alberta i Kanada som jag skrivit om tidigare.

Det finns många skäl att så fort som möjligt komma bort från fossilsamhället – och då menar jag inte bara monarkin.

Länk:

Guardian om oljekatastrofen

2 kommentarer
 1. Johan
  Johan says:

  Är det inte så att det kommer bli kallare i norr, i alla fall inledningsvis, på grund av växthuseffekten. Då den skall förändra golfströmmen och mindre värme på så sätt letar sig hit upp?

  Ja det är synd på djurliv etcetera vid oljeutsläppet men naturen är ju ganska fantastisk på att återhämta sig. Så vi får se det positva i det att så mycket råmaterial till att producera koldioxid spills ut!

  Svara
 2. Anonymous
  Anonymous says:

  Det går 42 gallons på ett fat. Så det har alltså läckt mer än en miljon fat olja, till ett värde av drygt 70 miljoner dollar eller en halv miljard kronor…. och då har vi inte ens räknat på miljökostnaden än. Det här blir dyrt för BP

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.