…..ingen gör nånting åt det?

Mark Twain hade både rätt och fel. Det gamla ordspråket både stämmer och stämmer inte. Alla pratar om vädret, som blivit ”big businesss”. Antalet väder-sajter och väder-appar ökar, tycks det, logaritmiskt. SMHI utfärdar vädervarningar var och varannan dag. Kvällstidningarna säljer allt fler lösnummer på ryssvärme, regnoväder osv.

Men att vi inte gör något åt det stämmer inte längre. Varenda dag hjälps vi åt att göra något åt vädret, genom att fortsätta att släppa ut koldioxid på ett sätt som allt mer påverkar klimatet och därmed även vädret. Första halvåret 2010 har varit det varmaste globalt sen man började mäta på 1870-talet. Ryssland har i sommar upplevt en extrem värmebölja med 1000 skogsbränder, Pakistan har häftiga översvämningar som berör 12 miljoner människor osv.

Och åtgärderna mot klimatförändringarna, som man så totalt misslyckades med att förhandla ihop i Köpenhamn, tycks allt mer avlägsna. I Sverige har det i sommar förbigåtts med sedvanligt journalistiskt ointresse och okunskap, att Obamas klimatproposition inte ens kommer att tas upp i senaten eftersom den inte har någon utsikt att gå igenom. Den proposition som nu istället presenteras innehåller inget mer substanstiellt än subventioner till husisolering och lastbilar som går på naturgas. I det köpenhamnska fiaskot lovade Obama att USA skulle minska sina utsläpp med 17% till 2020 jämfört med 2005. De åtgärder som nu föreslås, inklusive alla ansträngningar som faktiskt görs i olika delstater, kommer i ett optimistiskt scenario, om allt lyckas, att kunna minska utsläppen med max 13%.

Kina, som i Köpenhamn lovade öka sin ekonomis koldioxideffektivitet med 3% per år, har BNP-ökningar på 10% per år vilket gör att utsläppen ändå ökar drastiskt varje år.

Och när det verkar omöjligt att införa åtgärder som handel med utsläppsrätter i ett rikt land som USA, blir det ännu svårare i ett land som Kina som är fattigare, och dessutom har tillgång till massor av relativt billig smutsig kol.

Det ser alltså ut som om vi inte kommer att få några åtgärder mot klimatförändringarna förrän de börjar märkas ännu tydligare, och då är det för sent, säger forskarna. Eller är redan det extremväder som vissa regioner idag upplever tillräckliga för att få något att hända? I Ryssland har nu den extrema värmeböljan fått president Medvedev att i TV säga: ”Whats happening with the planets climate right now needs to be a wake-up call to all of us, meaning all heads of state, all heads of social organizations, in order to take a more energetic approach to countering the global changes to the climate.”


Och då skall man veta att det är samme Medvedev som tidigare stått bakom den ryska ståndpunkten att klimatförändringarna är ett påfund från media i väst, och att Ryssland inte vill minska sina utsläpp alls.

Kanske, kanske kan Rysslands 1000-tals bränder i sommar på så sätt ha blivit starten till ett nytt tänkande, där vi inte bara pratar om vädret utan också gör något åt det, i rätt riktning!

Länkar:

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.