Facebook och den framtida staden

Läsare av den här bloggen vet att jag är ganska förtjust i att använda sociala medier. Förutom den här bloggen använder jag Twitter för att tipsa om saker och uttrycka åsikter när jag inte hinner blogga. Och jag är en ganska flitig användare av Facebook, och även LinkedIn. På jobbet kör vi numera Yammer, ett slags företagsinternt Facebook, som minskat antalet interna mail och gjort internkommunikationen ännu bättre.

Facebook är på ett sätt lite annorlunda än bloggen och Twitter, eftersom det ännu mer bygger på tvåvägskommunikation. Och det är en intressant blandning där med släkt, nära vänner, kollegor och folk som hört mej på nåt föredrag etc. En av de mera intressanta iakttagelser jag gjort är att FB-vänner som sällan skriver något, bjuder på sej själv etc, är de som oftast (via andra) uttrycker åsikter om att man berättar ditt eller datt, talar om var man är osv. För att inte tala om dem som inte är med på FB, men hör från fluktarna som är med men inte syns.

Men jag har flera gånger lyckats fixa spontana möten, med kunder och andra intressanta personer, tack vare att jag talat om på FB var jag är. Och jag uppskattar att vara uppdaterad om vad mina vänner gör, tycker och tänker, även när jag är inne i intensiva jobbperioder som den här. Twitter ger mig nya idéer som jag har nytta av både privat och på jobbet.

Den här nätverkskulturen kommer att påverka våra städer och hur vi ser på dem. Att allt fler är uppkopplade, ger avkall på sin anonymitet och berättar var de är, betyder ett nytt sätt att umgås, och använda staden på. Och det som alla redan pratat om, hur sociala medier påverkade den arabiska våren, och möjligheten att samlas, är välkänt.

Med detta sätt att använda sociala medier, blir det naturligt att låta GPS:en berätta var du är, och låta RFID-taggen registrera när du går in på jobbet, eller i gymmet där du är medlem. Men vi är redan vana, kameror registrera dig flera gånger varje gång du rör dig på stan, dina surfvanor registerars redan av 150 olika företag, ICA och Coop ger dig erbjudanden efter vad du handlar osv.

Hur framtiden kan se ut, illustreras ju väl av Google glasses, som ryktesvis skall lanseras redan vid årskiftet.

Jag blir i alla fall ganska sugen på att testa. Men samtidigt måste vi naturligtvis diskutera hur den nya tekniken påverkar vår integritet, och vad den kan betyda för sättet vi använder staden.

Jag är övertygad om att framtiden blir spännande. Med ”internet of things” kommer sättet vi använder staden att påverkas ännu mer. När du cyklat till jobbet tackar cykeln dig för att du tog cykeln, och berättar att du nu har sparat ihop kalorier till en bit kaka till eftermiddagsfikat. När du går förbi affären får du tips om att man fått in nya ekologiska ägg, eftersom ditt kylskåp berättat att du behöver sådana.

Det går att bygga systemen så att integriteten skyddas. Men det är bara vi som kan berätta för våra politiker att det är så vi vill ha det!

Nu skall jag packa och göra klart för tre föredrag: i morgon i Upplands Väsby, fredag i Gävle och söndag här i Lund på Miljöbloggforum 2012 som jag i år är värd för eftersom det hålls hos oss på Trivector.

Kanske blir det möjlighet till lite diskussion om vad framtidens sociala medier kan innebära – inte bara för oss bloggare.

Länk:
How internet redifined urbnan space

1 kommentar
  1. Jan Wiklund
    Jan Wiklund says:

    Samt inte minst – om man kör bil kan man inte vara uppkopplad. Ett minus för bilismen.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.