Så blir 2022 och framåt: Se upp – och ställ in!

Så har vi just avslutat 2021 – ett av det mest märkliga år vi har upplevt. Finns det något bra vi kan ta med oss från 2021?

Det finns det naturligtvis. Vi har lärt oss många saker under pandemin. Och mycket av detta kommer att stanna kvar.

Det kanske viktigaste vi lärt oss är att det går att ändra beteende ganska snabbt – om vi verkligen behöver. Och det behöver vi när det gäller hanteringen av miljön och klimatförändringarna.

Låt oss titta på några exempel:

Vi kommer aldrig att gå tillbaka till att göra korta tjänsteresor. Nu är vi så vana vid att ha våra möten digitalt och titta på varandra i datorns fyrkanter. Och det sparar både tid, pengar och miljö.

Redan före pandemin hade vi för mycket flyg i världen. De allra flesta flygbolagen går med förlust, men hålls under armarna av sina nationer. Precis som alla regionala flygplatser betalas av kommunerna.

Hur många av världens flygbolag som kommer att gå i konkurs är svårt att säga, men att de blir färre kan vi räkna med. När mängden tjänsteresor blir väsentligt färre minskar intäkterna, och fritidsresorna kommer då att bli avsevärt dyrare, vilket ger färre resor även där.

Visst, många vill resa på semester efter pandemin, och många kan inte låta bli ens nu när smittspridningen exploderat. Men när resorna blir avsevärt dyrare kommer dessa resor att påverkas.

De som kan och får, kommer att fortsätta att arbeta hemifrån någon eller några dagar i veckan. De flesta företag och organisationer verkar säga att du skall vara på jobbet minst tre dagar i veckan. Men nu börjar det höras fler och fler diskussioner om vad man förlorar i form av innovation och kreativitet när man inte träffas på riktigt i lika hög grad. Det blir spännande att följa denna utveckling.

Och så har vi e-handeln som exploderat under pandemin. Här finns frågeställningar om vad detta betyder för miljön. Trafiken på våra vägar har totalt sett minskat under pandemin, men godstransporterna har ökat, och det sägs bero just på den ökade e-handeln. Och den svåra frågan är den sista delen av transportern, last mile, som står för en stor del av utsläppen. Här har Paris tagit ett smart grepp och föreslagit att om last-mile transporten görs med cykel subventioneras den av staden.

En annan sak vi lärt oss är att ställa in. Tyvärr har ju massor av konserter, idrottsevenemang, bröllop, konferenser etc. ställts in. Pandemin ställde ju periodvis in allt som har med fysisk kontakt att göra.  Men även här finns nog en hel del att ta med sig framöver.

En massa aktiviteter borde definitivt ställas in. Ta COP 26 till exempel. Att 400 privatplan behövs för att få till ett avtal känns så 1980. Och för att man ville anlända i elbil, så räckte inte laddstationerna till, utan man använde dieselaggregat för att ladda bilarna. Menar man allvar så borde ju denna typ av möten göras digitalt. Och samma med World Economic Forum i Davos.

Och vi borde ju också ställa in alla skjutningar, alla skönhetsoperationer, och också hotellens fåniga budskap om handdukar, som man låtsas skall rädda planeten, när det bara handlar om att minska kostnaderna.

Så ta nu chansen att ställ in allt som inte behövs, eller som kostar miljön för mycket.

Och slutligen så: Se upp! Många har sett filmen ”Don’t look up!”, som handlar hur världen struntar i att vetenskapsmän upptäckt en stor meteorit på väg mot jorden, som skulle utplåna allt.

Det är naturligtvis en allegori om klimatkrisen, som världen har svårt att ta på allvar. Nu är ju COP 26 slut så då kan vi strunta i det ett tag. Trots att 2021 det varmaste året globalt sedan mätningarna började 1880, med 54,4 C i Death Valley i Kalifornien.  Året hade därmed enorma översvämningar i Tyskland, Indien och Kina. Och skogsbränder i Grekland, Kalifornien, och så vidare.

Och låt inte diskussionen handla om att Leonardo di Caprio, som har filmens huvudroll, och som brukar framställas som engagerad i klimatet, men också har stor egen yacht, flyger privatflyg etc. Det är filmens budskap som är det viktiga.

Så sluta inte att se upp. Vi måste ta dessa frågor på allvar. På riktigt. Och inte bara konferera, ta fram rapporter. Utan nu handlar det om att göra. På riktigt. Se upp!

1 kommentar
  1. Iller
    Iller says:

    Don’t look up borde alla se. Jag hade handsvett när jag förklarade för mina medtittare att en så stor sten betyder game over.

    Kul att se fler prata om den, i andra termer än antal oscarstatyetter per skådis osv!

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.