Ständiga förbättringar….

Kommer världen nånsin att bli en bättre plats att leva i? Som obotlig optimist tror jag det. Sakta, sakta – steg för steg – går vi i rätt riktning. Trots klimatförändringar, oljebrist, terrorism etc.

Om vi skall lyckas måste vi bli bättre på att samarbeta. Inom forskning och innovationer talar man om ”triple helix”, ett samarbete mellan samhälle, forskarvärlden och näringslivet. Det finns idag allt fler bevis på att ett sådant samarbete är fruktsamt. Skall vi förbättra världen är en triple helix en viktig del.

Att näringslivet engagerar sig i att förbättra världen bli allt vanligare, och hånas ibland av olika kritiker. Att Bill Gates skänkte 25 miljarder av 2004 års vinst till välgörenhet via sin stiftelse ”The Bill and Melinda Gates Foundation” betyder mycket för sjuka i u-länder, för barnen i skolan och för de bibliotek som får ta del av miljarderna.

Jeff Skoll, miljardär som byggt upp auktionssajten e-Bay, har satsat 100 miljoner dollar i filmbolaget ”Participant Productions” med syfte att: ”förändra världen – en historia i taget”. Nu i vår släpps tre nya spelfilmer, alla med kanonskådespelare.

Och sen ger man sig i kast med att göra film av en av de mera intressanta böckerna kring amerikansk kultur på senare år; Eric Schlossers ”Snabbmatslandet”. Om du inte läst den gör det – och du äter inte hamburgare längre. Och den inleds med en intressant diskussion om McDonalds-restaurangernas inverkan på utglesningen – urban sprawl.

I Lund har vi precis fått en ny McDonalds, i ett bilorienterat läge, tidigare fanns bara restaurangen i centrum. Nån som tror att de 500.000 fordonsrörelser/år som man räknar med inte ger ökade utsläpp och ökat buller?

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.