Blink

I helgen roade jag mig med att läsa ut en av de mer spännande och roande böcker jag läst på länge. Boken heter ”Blink – the power of thinking without thinking”, och författare är Malcolm Gladwell som är journalist på The New Yorker.

Med fakta från neurologi och psykologi etc visar författaren hur vår förmåga att fatta kloka beslut många gånger inte beror på mängden av bakgrundsfakta och information, utan mer på hur vi lyckas fokusera på viktiga detaljer.

Gladwell säger att våra beslut beror mycket av våra tidigare erfarenheter, och på grund av dem så kan vi genom att ”skiva tunnt” ner i små beståndsdelar, fatta snabba beslut som ofta är lika bra som de vi fattar efter att ha samlat mängder av information. Men våra nedlagrade erfarenheter kan också spela oss spratt om vi inte är uppmärksamma. Roliga och intressanta test som visar på detta finns bla annat på en av Harvards webb-platser. Testa dig själv och dina fördomar – du blir garanterad överraskad.

Boken lär komma på svenska i vår, men till dess kan du beställa den på t ex Bokus. Jag utlovar en spännade och roande läsupplevelse.

Så nästa gång du känner i magen att ett beslut är rätt (eller fel) så lita på det!

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.