Folkhemmet 2.0 – teknologi, talang och tolerans

Satt tillsammans med 1200 andra på rubricerade konferens i Blå Hallen hela eftermiddagen. Richard Florida levererade vad som var väntat: ett brilliant, välrepeterat, retoriskt smart föredrag om den kreativa klassen och behovet av nya visioner för samhällsutvecklingen. För alla oss som läst Floridas böcker (Rise of the creative class) var det en högtidsstund.

Hans huvudbudskap var: ”Alla människor är kreativa – det gäller att ta vara på detta”. I Sverige jobbar redan idag 48% i den kreativa sektorn (omfattar inte bara konstnärer etc, utan också andra yrken som ingenjörer, konsulter etc) i USA är motsvarande siffra 33%.

Enligt de nya undersökningar som Florida håller på med tillsammans med Gallup-institutet är det följande faktorer som skapar livskvalitet:

  1. familj och vänner
  2. arbetet
  3. kvaliteten på platsen där man bor – vi vill bo på vackra platser
  4. ett samhälle med öppenhet och mångfald

Efter Florida följde fyra olika panelsamtal med politiker (t ex Lars Leijonborg, Annika Billström etc) , akademiker (t ex Pontus Braunerhjlem) och coola unga kulturpersonligheter (t ex Zanyar Adami, som startat Gringo). De sistnämnda var roligast.

Enkelt uttryckt verkade alla utom akademikerna gilla Floridas budskap – men professorerna hade självklart tveksamheter om metoder etc. (Kanske var de bara avundsjuka på Florida som kan åka världen runt och ta 200.000 för att hålla ett föredrag, vad vet jag?)

För min del tycker jag budskapet som Florida har är det viktigaste: världen håller på att förändras, allt fler lever på sin kreativitet, vinnare blir de städer och regioner som skapar goda förutsättningar för denna utveckling, genom att satsa på teknologi, talang och tolerans. De som inte förstår denna utveckling blir rädda (anhängarna till Bush, Fogh Rasmussen m fl) och försöker vrida klockan tillbaka. Men det är dömt att misslyckas.

Det finns en hel del att göra för oss som sysslar med stadens planering och utveckling. Fast det vete tusan om jag såg nån från Boverket på plats?

Lund som inspireras av Florida har tagit fram en skrift där man listat hot spots/kreativa miljöer i staden. Bra början!

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.