Kvinnor och regionförstoring

Internationella kvinnodagen idag. Inom trafik- och stadsplanering är kvinnorna på stark frammarsch. Av de som utbildas verkar minst hälften vara kvinnor. Men, när man ser på vilka som är chefer, stadsbyggnadsdirektörer, gatuchefer, högre chefer på Vägverket osv så är jämlikheten inte alls lika stor. Här lever gamla könsstrukturer kvar.

Satt i eftermiddag i en diskussion som handlade om regionförstoring. Här finns ett tydligt genusperspektiv. Män pendlar längre än kvinnor, som tar större ansvar för vård och omsorg, t ex i familjen och därför behöver finnas närmare hemmet. Det finns flera forskare som pekar på att regionförstoringen därmed är en kvinnofälla. Sådana diskussioner lämpar sig bra på kvinnodagen – eller hur?

Vi behöver en diskussion om ”regionförminskning” – att genom god planering skapa tillgänglighet till olika funktioner och aktiviteter i samhället, som gör vissa resor onödiga. Till gagn för både kvinnor och män.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.