Är etanol en bubbla?

I förra veckans nummer av Veckans Affärer skriver journalisten Gunnar Lindstedt, mannen bakom den intressanta boken Olja (läs den!) att etanol är en bubbla. Han hänvisar till forskare och andra som pekar på att det går åt massor av fossil energi för att tillverka etanol. I vissa fall går det idag åt mer än 1 liter fossilt bränsle för att tillverka en liter etanol.

Det finns också forskningsresultat som visar att etanolproduktionen i USA endast genererar 10% mer energi än som krävs för att producera den. I Brasilien är motsvarande siffra 370% – så de lokala skillnaderna är stora.

I en alldels ny rapport från SLU och Skogshögskolan kan man läsa att för att hela den svenska drivmedelsförbrukningen skulle kunna gå över till etanol behöver vi antingen 6,3 miljoner hektar åkermark (vi har idag 2,6 milj, och 1927 när den var som störst 3,7 milj), eller 80% av produktionen från dagens 18,7 miljoner hektar skog. Det går med andra ord inte ihop sig .

Helt säkert är det så att etanol bara är en del av lösningen. Det vi framförallt behöver göra är att minska energianvändningen för transporter – och dessutom använda energiformer som ger små koldioxidutsläpp. Därför bör fordonsskatterna anpassas efter detta. Flexifuel-SUV:ar är alltså inte nån bra idé på längre sikt.

Under mars månad var 15% av nybilsförsäljningen i Sverige miljöbilar – och en stor del av dem – ca 85% – är etanolbilar. I USA räknar man med att det säljs 700.000 nya flexifuelbilar i år.

Och Volvo vill inte bygga gasbilar längre….

3 kommentarer
  1. Jessica ter Schure
    Jessica ter Schure says:

    Christer,

    Du skriver ”Under mars månad var 15% av nybilsförsäljningen miljöbilar – och en stor del av dem – ca 85% – är etanolbilar. ” Gäller denna siffra för Sverige, Europa eller internationellt?

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.