Disneyland i Hjärup?

I Skåne mellan Lund och Malmö ligger den lilla orten Hjärup. Där finns ”tyska medeltidsområdet” Jakriborg, byggt de senaste 5 åren. Utformningen är mycket omdiskuterad. Många talar om pastisch – andra om new urbanism. Debatten är inte helt enkel tycker jag. Visst är det en pastisch – men en trivsam sådan, med en del kvaliteter som saknas i mycket nytt stadsbyggande.

Foto: Judith Elm Ulmus

Fast hur långt kan man gå? Nu har företaget bakom Jakriborg, Jakri AB, skapat Riddarspelen i Jakriborg. Man har till och med tagit hjälp av Medeltidsveckan på Gotland. Men det hjälper inte: Nu får de som tycker att Jakriborg bara är en kuliss vatten på sin kvarn.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.