Hållbarhet – miljön är ramen

Många tycker att ordet hållbart är svårt. Allting skall vara hållbart: hållbar tillväxt, hållbart resande, hållbara innovationer – ja det är ingen hejd på hållbarheten.

Många gånger blir det bara ord. Och man lägger in många olika saker i begreppet. Men jag tycker att om man ser på alla tre hållbarhetsaspekterna, och relaterar dem till varandra blir det lättare. Fast en del med Knutbymässigt förhållningssätt tycker att man vattnar ur miljödebatten genom att föra in de två andra hållbarhetsaspketerna också.

I arbetet med framstidstudien Göteborg2050 tog man fram ett synsätt vi på Trivector har använt på senaste tiden, och som jag tycker fungerar mycket bra. Idag lyckades vi genom lite detektivarbete spåra detta synsätt till Johan Swahn, då på Göteborgs Universitet, – hedra den som hedras bör.

Synsättet säger ungefär att: den ekologiska hållbarheten anger den övergripande ramen för ett långsiktigt hållbart samhälle. Ekonomin är medlet för att gå mot målet som är den sociala hållbarheten – det goda livet.

Eller annorlunda uttryckt: Den ekonomiska hållbarheten ger styrmedel och verktyg som behövs för att nå social hållbarhet inom ramarna för ekologisk hållbarhet.

För mig fungerar detta synsätt utmärkt.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.