Satans järnvägar år 2042?

Stadsfestivaler går det 13 på dussinet. Många städer har idag förstått att en attraktiv stad också måste erbjuda kultur och upplevelser. Många festivaler lever några år och dör sedan sotdöden. Men inte Lundakarnevalen. Den har funnits i mer än hundra år och är högst levande. Kanske för att den bara infaller vart 4:e år?

Börjar känna en viss karnevalsmättnad. Började i fredags lunch med mingelbuffé på banken, föreställning, personal och kundjippo med Trivector, sen 3 föreställningar och sen efterfest hos vänner.

Lördag med karnevalsbrunch hos vänner, karnevalståg, föreställning, regn, föreställning, efterfest hos andra vänner. Snart är jag lika trött som dottern som spelar sax i cirkusorkestern.

Har sett alla de stora nöjena (revy, spex, kabaré, barneval, cirkus, show) utom showen som blir idag 16.30.

Av dessa är revyn klart överlägsen – och kabarén det absoluta bottennappet. Revyn superproffsig, tight, bra texter, superb stämsång och så fru Berendsen, med rollator och porr i tankarna. Johan Stenfeldt är vår nästa Hasse Alfredsson.

Kabarén har haft skralt med material – annars hade man aldrig tagit med den helusla självmordsmonologen. Med tanke på hur vanligt självmord är bland unga borde den strukits redan dan efter den skrivits. Usel idé, för lång, utan poäng och dåligt framförd. Stendött!

Cirkusen – det äldsta av alla karnevalsnöjen – var kul, men kunde gott haft fler absurditeter typ knivkastaren som ger en ros till assistenten när hon börja gråta, världens snabbaste mexikan som snabbt blir flåsig osv.

Fast frågan är om inte det allra roligaste var den lilla showen ”Livet i revy”. En underbar crazy historia där publiken med jämna mellanrum fick välja mellan två olika fortsättningar. Jag trodde först att det var bluff, men när jag pratade med andra som sett föreställningen så fick de t ex inte se den helt suveräna Micke Persbrandt-imitationen. Undrar vad vi inte fick se för kul? Proffsigt. Kanske bör man gå dit idag igen?

Missade ”I´m from Barcelona” på stora scenen när jag såg denna föreställning. Enligt sonen var det ett bra framträdande från 28-mannabandet från Jönköping som jag tipsat om tidigare.

Karnevalståget, som pågår i söndagsversion just nu, höll bra klass. Bäst var vagnen ”Samtidigt i Uppsala” med en ensam kille i frack som såg ut att ha urtrist.

Sist i tåget gick vagnen ”Satans järnvägar”, försenad naturligtvis, som häcklade SJ och alla dess problem. Det fanns massor med småjävlar som föreställde alla de bortförklaringar som ges på förseningar. Kävlingejäveln, transformatorjäveln, bromsjäveln etc.

Och i bakgrunden kunde man hela tiden höra Stefan Demerts ”Till SJ”, skriven 1971 på den gamla låten ”Freight train” – och som fortfarande känns aktuell – trots internet i X2000. Kommer Lundkarnevalen 2042 att fortfarande kunna ha med en vagn som heter ”Satans järnvägar”?

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.