Boomtowns, extrempendlare och förortsrevival

Nya numret av Newsweek handlar till stora delar om världens städer. En mycket spännande samling av artiklar om andra-städerna som växer mer än de största, om regionerna som övertar städernas och staternas roll, om extrempendlarna som åker 4 timmar om dan och om hur förorterna blir framtidens städer. Skribenter är bl a Richard Florida, Sakia Sassen och Joel Kotkin. Och med namedropping av namn som Jane Jacobs och Ebenezer Howard så kan det ju inte bli fel.

Mycket spännande och intressant läsning utlovas. En del går att läsa på webb-upplagan, men inte allt, så köp hellre pappersvarianten.

Den här veckan skall jag så småningom försöka gå på semester. Det blir nog inte lika tätt bloggande de fyra – fem närmaste veckorna. Jag har laddat upp med semesterböcker. De här hoppas jag hinna läsa under sommaren:

John Irving, Tills jag finner dig
(Har läst alla Irvings böcker och brukar gilla dem skarpt. Den här har fått bra kritik. En tegelsten på 700 sidor dock.)

Jung Chang, Jon Halliday, Mao – den sanna historien
(Efter Kinabesöket i påskas har jag läst en hel del om Kina. Och denna är ju mycket omdiskuterad. Även den en tegelsten på 700 sidor)

Ulf Lundell, Värmen
(Ytterligare en författare jag läst allt av. Fick den i julklapp men den har blivit liggande)

Jonathan Safran Foer, Allt är upplyst
(Alla pratar om honom. Måste man ju bara kolla in. Inköpt på bokrean)

Liza Marklund, Nobels testamente
(En sommardeckare måste ju få plats. Jag har läst allt av henne också… Ibland si och ibland så. Hennes förra var bra, och den innan helkass)

Bo Larsson, Stad i förvandling
(Föreningen Gamla Lunds årsbok skriven av vännen Bosse som kan allt om Lunds stadsplanering genom tiderna. Jag har redan blädderläst stora delar)

Länkar:

Newsweek
Gamla Lunds årsbok

1 kommentar
  1. Anonymous
    Anonymous says:

    ”Värmen” är stundtals rätt svår att ta sig igenom. Bokens rika omfång bjuder hårt motstånd. Det finns en anledning till att böckerna är så tjocka. Det finns en fysisk dimension av bokläsandet som man inte skall förringa. Att du som läsare känner dig helt ”utbränd” eller ”slut” efter att ha läst vissa kapitel i ”Värmen” är alltså något som författaren vill att läsaren skall känna, misstänker jag. De flesta kritiker och rätt många läsare säger: ”korta ner, redigera hårdare, stryk textmassor” men tanken är säkert att boken och huvudpersonens ”varande” skall upplevas smärtsamt påtaglig för läsaren. Vill du läsa om funderingar kring Lundells bok ”Frukost på en främmande planet” så kan du surfa in på http://www.pafrifot.net och klicka på artiklar.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.