Mobiltelefonpratare kör som höns

Så var det dags igen för en ny forskningsstudie kring risken av att prata i mobiltelefon när man kör bil. Frank Drews och David Streyer, psykologer vid University of Utah, har låtit testa 40 personer i körsimulator, alla har fått köra: en gång med mobilitelfon i handen, en gång med handsfree, en gång onyktra med 0,8 promille och en gång utan vare sig sprit eller telefon.

Och de som pratade i telefon körde lika kasst som de som var onyktra. Och det var ingen skillnad på om man använde handsfree eller ej. Vad kan man då dra för slutsatser av detta?

Att eftersom det är lika farligt, och lagligt att köra bil och prata i telefon, så kan man lika gärna köra onykter? Nej. Att man då också måste förbjuda allt prat i bilar överhuvudtaget? Att man också i så fall endast borde få köra ensam, så att risken för prat är noll? Vilket folk ju oftast gör med en medelbeläggning på 1,27 pers/bil.

Nej, den enda slutsatsen jag tycker man kan dra är att eftersom bilkörning är livsfarligt, för dej själv och andra, och att köra bil kräver stor koncentration måste man på olika sätt lära ut detta.

Alltså: Bilkörning kräver koncentration, och bör utföras på ett koncentrerat sätt.

PS. Var och såg nya Beck-filmen häromkvällen. En av de bästa, och riktigt spännande och ganska otäck om ett angeläget ämne, kvinnomisshandel. Persbrandt som Gunvald Larsson i både vanlig högform och med en djupare botten, Ingvar Hirdvall som Grannen i vanlig absurd stil startandes dagen med en snaps på soja. Som förr alltså, fast bättre. DS

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.