Att säga en sak och göra en annan

Statsvetaren och miljöforskaren Björn Forsberg vid Umeå universitet hyser tvivel att Persson menar allvar med sin avvecklingsplan för oljan. I måndagens Expressen argumenterar han för att det biobränsle som man menar skall ersätta oljan inte på långa vägar räcker till för den nivå på trafiken vi har idag. Och att samtidigt satsar man på nya stora vägpaket som kommer att öka trafiken och därmed energianvändingen.

Forsberg har naturligtvis rätt. Vi är otroligt duktiga på sätta upp denna typ av mål, och sen samtidigt fatta beslut som motverkar den utveckling man sagt sig vilja ha. Det sker i varenda kommun. Varje dag.

Jag har skrivit om det flera gånger tidigare. Vi behöver ett efterfrågeparadigm istället för ett utbudsparadigm när det gäller trafik. Att diskutera efterfrågan, och vad vi skall ha våra transporter till, istället för att alltid bara försöka hitta sätt att öka utbudet. Jag brukar ofta uttrycka det som att släppa rörlighetstänkande och istället fokusera på tillgänglighet.

Björn Forsberg borde veta vad han pratar om. 2002 disputerade han på en avhandling med namnet ”Lokal Agenda 21 för hållbar utveckling – en studie av miljöfrågan i tillväxtsamhället”. En mycket intressant, om än tungläst, rapport om hur vi säger en sak i våra miljömål och fattar mängder med beslut i motsatt riktning.

Länk:

Forsbergs artikel från Expressen

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.