Hållbart resande – ingår flyg?

Har varit på resande fot i två dagar. Igår tog jag tåget till Stockholm för att träffa en potentiell ny medarbetare på vårt Stockholmskontor. På eftermiddagen tog jag så tåget till Norrköping för att delta i en konferens om ”Hållbart resande”.

Jag kom lagom till kvällens konferensmiddag och fick samtidigt se en föreställning om hållbart resande, ”Who is my motor?” med musikteatergruppen Gulasch. Föreställningen var beställd av det projekt för hållbart resande som finns i Norrköping, och spelas på skolor för ungdomar i åldrarna 13-19, dvs en grupp som snart skall göra sina val av vuxenfärdmedel. En föreställning som säkert kan fungera bra för denna åldersgrupp. Och en riktigt duktig gitarrist hade man.

Idag höll jag föredrag kring konferensens ämne, liksom min kollega Pernilla. Konferensen anordnades av Vägverkets projekt ”Den goda staden”. I detta projekt skall tre kommuner, Jönköping, Uppsala och Norrköping, arbeta med utveckling av metoder och redskap inom trafik och stadsutveckling för att åstadkomma en attraktiv stad. Än så länge är det mest prat och lite hockey. Men under dagen blev det en del intressanta diskussioner om hur man åstadkomma ett hållbart resande i en stad. Och två av de kommuner som är riktigt bra på detta, och som vi på Trivector jobbat mycket med, Lund och Kalmar, var också där och gav goda exempel på hur man gör.

Pernilla berättade för mig att igår hade hon vid lunchen hamnat i diskussion med en av Norrköpings politiker om hur hon tagit sig till Norrköping från Lund. Naturligtvis åker vi tåg – både Lund och Norrköping ligger vid stambanan, och resan tar ca 3 timmar. I vår värld finns inga alternativ. Dessutom kan man nu jobba mycket bra från tåget med internetuppkopplingen. Det gör det möjligt för mej att skriva denna blogg.

Men kommunpolitikern, som värnade mycket om Norrköpings flygplats (…jag visste inte ens att de hade nån…) tyckte att vi skulle flugit från Köpenhamn! Snacka om hållbart resande.

(Kollade upp det hela: Om vi nu ändå valt att flyga så hade vi fått en resa på som snabbast 3 timmar 50 minuter: 10 min gång till Lund C, 1 timme tåg till Kastrup, 1 timme incheckning och väntan, 1 timme och 10 min flyg, 15 min ut ur flygplatsen, 15 min taxi. Med tåg tar det 3.20 inkl gång i båda ändarna. Och hur mycket hade vi kunnat jobba om vi flugit?)


Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: miljöteaterskådespelare

Länk: Gulasch

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.