Konservkungens integration som stadsutvecklingsprojekt

När jag växte upp fanns det tre stora viktiga industrier i min hemstad Eslöv. Åkermans, Salubrin och Felix. Idag finns bara Felix kvar (eller rättare: varumärket finns kvar, företaget heter något annat). Nu kanske konservfabriken kan ge upphov till ett stadsutvecklingsprojekt av rang:

Per T Olsson på Sydsvenskan brukar skriva mycket intressanta ledare och krönikor. I söndags handlade den om tre saker viktiga saker: integration, stadsutveckling och min uppväxtstad Eslöv.

Per T har som många andra bekymrat sig över Sverigedemokraternas framgångar i Sverige. Och han har nyligen i en bok ”Konservkungen” lyft fram invandrarnas skaparkraft som viktig välståndsfaktor. Herbert Felix, skapare av sådana väsentligheter som Bostongurkan, och den som startade Felix i Eslöv, var av judisk börd och kom till Sverige 1938 från Tjeckoslovakien, där hans far drivit ett blomstrande företag i just gurkinläggningsbranschen. Familjen mördades i Auschwitz, men Herbert hade lyckats rädda med sig de dyrbara recepten. Och av detta blev Felix, ett av livsmedelsbranschens starkaste varumärken i Sverige.

I sin söndagskrönika ger Per T Eslöv ett smart förslag:

Malmö får ursäkta. Om den nya regeringen verkligen vill uppmärksamma hur invandringen har gjort Sverige rikare, öppnare och friare, så finns det bara en lämplig plats. En liten stad dit alla dessa vägar leder. Några mil från brofästet. Mitt i den skånska myllan. Rakt framför nosen på Sverigedemokraterna.
Med tiden lär även West 116th Street nås av ryktet om – förslagsvis – The Herbert Felix Institute, Eslöv, Sweden.

Hoppas det finns nån i Eslöv som tar den här bollen.

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: integrationsinsitutsdirektör

Länkar:

Per T Olssons krönika

Konservkungen

1 kommentar
 1. oskar
  oskar says:

  Problemet är att flyktinginvandringen de senaste decennierna dominerats av lågt utbildade människor från kulturellt mycket annorlunda länder med betydande integrationsproblem, bidragsberoende och arbetslöshet till följd.

  Att jämföra några tusen relativt välutbildade, religiöst likartade vallonerna eller handful huvudsakligen högutbildade judiska flyktingar från Nazismen med dagens invandrare är oärligt.

  En sak är säker i alla fall, hade Herbert Felix kommit till Sverige idag hade han knappast kunna bo i multikulturparadiset Malmö – inte som jude i alla fall.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.