Rockturnéer dåliga för miljön?

I gårdagens Guardian fanns en artikel om Thom Yorke, sångare i bandet Radiohead. Han överväger att sluta turnera eftersom turnéerna genererar så stora koldioxidutsläpp. Bandets ”Hail the thief”-turné sågs av 545.000 fans i Europa, USA, Australien och Japan. När de tog sig till konserterna så släppte de ut 5335 ton koldioxid. Bandmedlemmarnas flygresor genererade 54 ton koldioxid.

Det behövs att man planterar 35.500 träd som underhålls i 100 år för att kompensera för dessa utsläpp. Och då har man inte räknat med alla de utsläpp som lastbilarna som fraktar all utrustning genererar. Thom Yorke säger att man inte kommer att köpa ”utsläpprättigheter” genom att plantera träd. Det finns en begynnade kritik mot dessa projekt och företag som driver dem, säger han.

Den kritik som riktas gäller blandannat när det gäller vissa typer av projekt – trädplantering förutsätter oftast en livslängd på 100 år, och vad händer då om klimatförändringarna förkortar denna livslängd, och träden dör och genererar metangas som ytterligare förstärker växthuseffekten? Det finns också en kritik mot oseriösa företag som kanske säljer samma trädplanteringsprojekt flera gånger.

Och visst, skall man gå in i koldioxidneutraliseringsprojekt så gäller det att se till att man arbetar med seriösa företag. Helst bör man genomföra en due dilligence, dvs en sorts revision, av företaget och dess metoder. Men att avstå från att genomföra projekten tycker jag verkar onödigt. För när man arbetat med effektivisering och fått ner sina utsläpp och inte kommer längre så är koldioxidneutralisering i dagsläget bland det bästa man kan göra – om man väljer en seriös organisation eller företag att samarbeta med.

Folksam meddelade i förra veckan att de tänker göra detta och kommer att lägga ca 600.000 per på i sitt program. Själv funderar vi på Trivector på att köpa utsläppsrättigheter för att kompensera för våra utsläpp, vilket skulle kosta ca 20.000/år.

Annars får man göra som banden Razorlight, Gnarls Barkley och Muse tänker göra. Förlägga konserter i den virtuella världen ”Second Life”. Second Life är en helt virtuell värld med 850.000 invånare. Kul att testa en kväll, med risken att du blir sittande l ä n g e. Och vissa tycks bli fast i denna värld – vilket kanske inte är helt bra – även om den är ganska koldioxidneutral.

PS. Lovar att skriva mer om denna märkliga Second Life-världen – som idag innehåller stora värden som säljs på en marknad…DS

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: virtuell rockbandsmanager

Länkar:

Artikeln i Guardian
Kritiken mot carbon offset
Folksams projekt
Second Life

2 kommentarer
  1. Björn Åslund
    Björn Åslund says:

    Second Life är nog tyvärr heller inte koldioxid-neutral. IT är inte så vänligt mot naturen som vi hoppas. Tillverkning av datorer drar rejält med energi. Och driften av Second lifes servrar likaså.
    Men jämfört med turneer med lastbilskaravaner och armador med flygplan är det dock säkert en rejäl minskning av koldioxiden…

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.