Kan man vinna val på att kramas?

Gunnar Falkemark är en statsvetare från Göteborg som forskar kring beslutsprocesser inom bl a trafikområdet, och ofta kommer med kloka, välgrundade debattartiklar kring hur trafiken i Sverige styrs. I veckan har han skrivit om behovet av miljöanpassning av trafiken och han är pessimistisk, med avseende på att vi tidigare inte lyckats speciellt väl.

Problemet är enligt Falkemark, att de åtgärder som behövs nu inom klimatområdet, behövs omgående, och effekterna kommer inte att synas förrän om årtionden framåt. Därför blir det svårt att få några politiker att satsa på denna typ av impopulära åtgärder.

Idag får han svar av Stefan Edman, Göran Perssson forna oljekommissionordförande, och ”krama-varandra-så-ordnar-det-sig”-miljöaktivist. Edman menar att medvetandet hos allmänheten nu är så stort att några miljarder till forskning, kollektivtrafik etc kommer att skapa tillväxt och nya jobb som gör det möjligt att vinna val på åtgärderna.

Problemet tror jag är att det inte kommer att räcka med bara de positiva ”krama-varandra” åtgärderna. Det kommer också att behöva mindre populära åtgärder som ekonomiska styrmedel (höjda besninpriser, trängselavgifter etc) som det är svårare att vinna val på.

Min syn är att vi behöver alla olika typer av åtgärder, och att det kommer att behövas massor av beeendepåverkande åtgärder (mobility management) för att förbereda för de nödvändiga mindre populära styrmedlen.

Framtidsyrken för en ny tid
Dagens yrke: valstrateg

Länkar:

Falkemarks debattartikel

Edmans svar
Mobility Management

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.