Olaglig luft skall bli laglig – men hur?

Idag har jag och Björn varit i Helsingborg och pratat på ett samrådsmöte. Det handlade om det åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormen för kväveoxid som vi har i uppdrag av Länsstyrelsen att ta fram. Luften i Helsingborg överskrider normen för kväveoxid längs några gator, och är alltså olaglig.

Med på mötet var också Kristina Jacobsson, överläkare från miljömedicin i Lund. Hon berättade om hälsoffekterna av kväveoxid. Hon visade bland annat en bild över en modellberäknig av hur koldioxidutsläppen kan se ut över sydvästra Skåne en decemberdag.

De som känner igen geografin ser att Helsingborg inte är med, men väl Malmö och Lund. Ju rödare, desto mer kväveoxid. Motorvägen E6 syns tydligt.

Och det finns egentligen inga tröskelvärden, så gränsvärdet i miljökvalitetsnormen på 40 mikrogram per kubikmeter betyder inte att det är ”säkert” under denna nivå.

Nu är utmaningen för Helsingborg att ta de åtgärder som finns i åtgärdsprogrammet (som är bindande) och införa dem under 2007. En av Helsingborgs politiker vill försöka få dispens för att det hela löser sig ändå till 2012 när den nya Österleden är byggd. Fast då missade hon den delen i min föreläsning som säger att nya vägar också genererar ny trafik….

Framtidsyrken för en ny tid
Dagens yrke: miljömedicinare

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.