Kloka ord direkt från Nairobi

Aftonbladet ordnade kl 12.00 idag ett chat med FN:s undergeneralsekreterare Achim Steiner, som är chef för UNEP, FN:s miljöprogram, direkt från klimatkonferensen i Kairo. Jag frågade honom vad han tycker är den viktigaste uppgiften när man vill bekämpa klimatförändringarna.

Christer Ljungberg säger: What do you think is the most important task in fighting the climate change?

Achim Steiner säger: There are two tasks at hand. One is to concloud the global frame-work for combating climate change is supported by all nations of the world. Secondly, the other approach is that citizens take action to change national energy-policies, national transport-policies as two examples of major contributours of CO2-emissions.

Bra och insatta svar tycker jag – om än inte så enkla att utföra. Att få alla globalt att skriva under avtal som Kyoto är förmodligen nödvändigt – men inte tillräckligt. Det behövs också att medborgarna nationellt engagerar sig för att ändra energi- och transportpolitik. Det han inte skriver är att till slut handlar det om vårt eget agerande – men jag tycker att han har rätt – utan dessa två blir det mycket svårt att lösa klimatproblemen.

Länk:
Aftonbladets artikel om chatten

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: klimatförhandlare

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.