Klimatkaos och brunkol

I morgon kommer IPCC:s nya rapport om klimatförändringarna. Och redan idag så har Naturskyddsföreningen skickligt tajmat fått in en debattartikel i DN. Och sedan hängde kvällstidningarna på: KLIMATKAOS! För oss som följt frågan under många år är det egnetligen inga stora nyheter – IPCC säger nu bara det på allvar som man tidigare bara antytt.

Och Naturskyddsföreningen har naturligtvis helt rätt. De 10 punkter som de för fram som Reinfeldt borde vidta är alla seríösa och precis den typ av åtgärder som krävs.

I senaste numret av Vcekans Affärer diskuteras Davos-mötet i förra veckan. VA har blivit en mycket mer vaken och modern tidning sen Pontus Schultz blev chefredaktör. Man diskuterar bl a det intressanta faktum att Vattenfalls VD Lars G Josefsson blivit ny klimathjälte, och klimatrådgivare åt Angela Merkel på kuppen. Han har fått stor uppmärksamhet efter att ha lanserat 3C – Combat Climate Change, ett nätverk för storföretag som vill göra något åt klimatförändringarana. Och så långt är ju allt bra.

Frågan är hur trovärdig Lars G Josefsson är som klimathjälte. Vattenfall storinvesterar i brunkolsgruvor i Tyskland och Polen. Han vill lösa problemet genom utsläppshandel, och genom att koldioxidlagring i berggrunden. Problemet tycker jag är om man aldrig kan se att det krävs några ändringar i den egna verksamheten. Allting skall lösas med marknad och teknisk fix.

PS I min iPod rullar Calaisa ganska mycket. Ni vet Malmötjejgruppen som slog igenom genom att gå upp till Universals direktör i Nashville, spela live i konferensrummet, få ett skivkontrakt på studs, och samma kväll bli hembjudna till honom för att laga köttbullar. Snygga stämmor och melodier i en blandning mellan Dixie Chicks och The Corrs. DS

Länkar:
Naturskyddsföreningens debattartikel i DN
Expressens klimatkaosartikel med SNF:s förslag

2 kommentarer
 1. Lunken
  Lunken says:

  Eftersom jag är svag för Dixie och Coors var jag ju tvungen att gå in på deras MySpace och visst… det blir att inhandla. :-)
  Tack för tipset.

  Funderar på det här med skeptiker. Förutom ätt det är väldigt ute att vara det… är det kanske till och med dags att rödlista dom? ;-)

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.