Ett fritt folk behöver inte fri hastighet!

En majoritet av tyskarna vill ha hastighetsbegränsing på autobahn. Det berättar DN idag i en artikel som säger att Leipziger Volkszeitung gjort en opinionsundersökning där 58 procent av de tillfrågade säger ja till en hastighetsbegränsning på Autobahn för att få ned utsläppen av kolidioxid.

Och den tyska miljöministern gillar detta, men främst av trafiksäkerhetsskäl. Efter att ha genomkorsat Tyskland förra helgen är jag beredd att köpa båda argumenten. Min bild är att medelhastigheten ökat år från år på de tyska motorvägarna. Och jag är ganska säker på att det är så – så är det nämligen i Sverige. När jag för kanske 20 år sedan körde genom Tyskland gick det också fort, men inte alls så fort som nu.

En fri hastighet som inkräktar på andras frihet i form av miljö, hälsa och trygghet är inte hållbar. Tydligen förstår tyskarna detta också.

Sen blir man ju nyfiken också när Angela Merkel säger att man på veckans EU-toppmöte i Bryssel ska besluta om en aktionsplan som kommer att vara konkret på ett sätt ”som aldrig förr i EU:s historia”.

Länk:
DN:s artikel

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.