När börjar snöbollen rulla?

Sitter på tåget till Stockholm igen. Det ligger snö i Småland. Frågan är hur många vintrar till det gör det. Finns det snö här om 10 år? Om 20 år? Om 50 år?

I DN idag finns en liten intressant artikel där pop-professorn framför andra när det gäller miljöfrågor Christian Azar säger att det troligen inte kommer att hända något inom klimatområdet förrän snöbollen riktigt kommit i rullning. Det han menar är väl att när man uppnått en kritisk massa genom att tillräckligt många beslutsfattare, politiker och enskilda förstått så kommer saker att hända. Eller som Victor Hugo uttryckt det: ”Ingen armé kan stoppa den idé vars tid har kommit”.

Min fru säger likadant när vi diskuterar hur hennes företag så oreflekterat bestämmer en kickoff i Lissabon för flera hundra personer. Ingen där har förstått ännu – i alla fall inte tillräckligt många. Snöbollen ligger märkvärdigt stilla i deras företag.

Vi blir ju sakta men säkert allt fler som baxar den där bollen framåt. Fortfarande går det ganska trögt tycks det som. Det är mycket prat och lite verkstad. Men det gäller att rulla på nu när snön är lagom blöt för det skall bli en boll. Om vädret stabiliserar sig och vi får ett par år utan extremväder töar nog bollen bort igen.

Nu skall jag fortsätta att läsa en mycket intressant rapport om definitionen av hållbart transportsystem, som en av forskarna i vårt IMPACT-program, dansken Henrik Gudmundsson, skrivit. I detta sammanhang funderar jag över att vissa forskare tycker att begreppet ”hållbarhet” blivit urvattnat, och i princip inte betyder något alls. Jag håller inte alls med om det. Visst finns det många tolkningar, och många misstolkningar (som när vissa ekonomer talar om hållbar tillväxt, och med det menar ”ständig tillväxt”). Men i min värld är detta snarare tecken på en process som är en del i den ”mainstreaming” av begreppet som pågår.

Återkommer i detta ärende.

Länk:
IMPACT

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.