Når du inte målen – flytta fram dem!

Många av miljömålen är svåra att nå. Några mål har också funnits ganska länge. När det gäller buller fanns mål från 1999 om att antalet personer som är utsatta för buller skulle ha minskat med 5% till 2010. Nu ser dessa mål ut att spricka – och vad gör man då? Jo ändrar på målen så klart.

Politiker och tjänstemän har nog förlitat sig på att tekniken skulle lösa problemen. Däcken skulle bli tystare, och motorerna likaså. Nu tycks det som om utvecklingen gått i motsatt riktning. Och trafiken ökar dessutom.

Ett dilemma i sammanhanget är att vi vill ha täta städer, för att minska behovet av resande. Och då blir det fler som får det bullrigt. Lösningen är flerfaldig:

– tystare fordon, tystare däck
– bättre vägbeläggningar
– bättre isolering i husen
– vänd uteplatser från gatan

Och kanske måste acceptera att om man bor istaden blir det aldrig helt tyst. Men man kan komma en bra bit genom att planera klokt och vända sovrum och uteplatser från gatan.

Att minska trafiken är i detta fall inte en åtgärd som ger så mycket. Minskar man trafiken till hälften på en gata så minska bullret med ca 3 dBA, precis en hörbar förändring….

Så kanske måste vi faktiskt ändra målen, men inte generellt. Vi måste fortsätta att ställa hårda krav på fordons- och däckstillverkare.

Länk:

DN om bullret

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.